"Hem de posar catifa vermella a la transmissió de coneixement que hi ha al món rural"

El Soler de n’Hug fa visites durant tot l’any per conèixer la vida i la feina al camp i, ara, ha inaugurat una aula on organitza tallers i activitats relacionats amb el món rural

Sara Oliver.- Ensenyar el món rural i valoritzar la pagesia. Amb aquesta premissa, la família d’El Soler de n’Hug fa anys que obre les portes del seu mas de Prats de Lluçanès per mostrar la feina que fa, que va des del conreu dels camps, a la cria de bestiar i a l’elaboració i venda de la producció. Recentment, han inaugurat una aula d’entorn rural al mateix mas, que pretén ser el centre neuràlgic d’aquesta tasca de divulgació del món de pagès. Els entrevistem per conèixer-ne tots els detalls.

Què és El Soler de N’Hug?

El Soler de n’Hug és una masoveria que tanca el cercle. Treballem des que es conreen els camps, fem l’alimentació pel bestiar que tenim i venem la producció a la botiga que tenim aquí a Prats de Lluçanès. Tota la família treballa en això: el tiet, els pares, els germans, els nebots...

Quan va començar l’obertura d’El Soler al públic?

La nostra família viu aquí des d’inicis del 1900, estem ja en la sisena generació, per tant, l’arrelament en aquesta casa és molt gran. Hi hem nascut i hi hem viscut tota la vida. La família sempre ha treballat de forma molt oberta, sobretot l’àvia, que tenia un tarannà molt acollidor: era la típica casa de pagès on, quan passaves per aquí, et convidaven a pujar i a menjar.

Per què aposteu per mantenir aquest tarannà?

La pagesia a Catalunya ha fet una evolució cap a tenir molts exemplars d’un únic animal, com ara granges de dos mil porcs o de 600 vaques. El Soler, en canvi, manté la diversificació: tenim vaques, ovelles i porcs. A més, fem el cercle tancat, des del camp, la granja i a taula. Per tant, arriba un moment en el qual volem donar valor a tot això, volem ensenyar el món rural, també d’acord amb un moviment de país de revalorització de la pagesia. Per fer-ho, ens afegim a la iniciativa Benvinguts a Pagès, que se celebra arreu de Catalunya un cap de setmana a l’any. Veiem que ens va bé i decidim estendre-ho: ja no és només un cap de setmana, sinó que fem el Benvinguts a Pagès sempre, és a dir, visites durant tot l’any.

Amb el temps, hem anat millorant contínuament, fins que recentment hem reformat una antiga païssa que pretén ser una mena de pulmó per donar valor al que fem a la granja i als camps. La nostra activitat principal, evidentment, continua sent l’activitat agrícola i ramadera, però amb això també hi contribuïm.

En què consisteixen les visites?

Bàsicament, en ensenyar el que fem. Iniciem la ruta a l’era de casa, explicant qui som la família, i anem a veure les diferents parts on viuen els animals: la granja de vaques, el corral de les ovelles, anem a un lloc on es veuen les vaques i les ovelles pasturant, a la granja de porcs... Finalment, acaba amb un tast de productes nostres.

Quin tipus de públic sol venir?

Les més nombroses són les familiars. Ve gent tant que està a cases de turisme rural al Lluçanès com que viu aquí o que ve de l’àrea metropolitana de Barcelona. També ens trobem amb molts grups de persones grans, a qui els agrada molt perquè tothom ha passat per una casa de pagès.

Per altra banda, fem visites escolars, des d’escola bressol fins a universitat, i visites més tècniques, dirigides a l’alumnat de cicles relacionats amb el món agrícola.

Són tots els caps de setmana?

Gairebé tots. Programem una visita cada 15 dies, aproximadament, i a vegades també ho fem a demanda.

Fa poc vau inaugurar l’aula d’entorn rural, oi? Què acull aquesta antiga païssa?

Sí, li hem posat el nom de l’àvia, Aula Pilar Pujols Argerich, precisament com a homenatge a ella, per tot. Per obrir les portes a tothom però també per la dedicació i el que va patir la dona del món rural.

A l’aula hi passen diverses coses. Per una banda, tallers i activitats que tenen a veure amb el món rural i amb la seva valorització. Per exemple, un sobre la utilització de la llana a l’hort o un de cistelleria. Són tant tallers que impulsem nosaltres com que algú vulgui fer i necessiti un espai.

L’altra cosa que l’aula permet és fer trobades: sessions de networking, teambuilding i celebracions. Ara bé, sempre lligades a alguna cosa de l’explotació. Per exemple, pots venir aquí, esmorzar productes nostres, fer la visita, fer les teves reunions i dinar, que te’l podem fer o te’l pots fer tu. L’altre dia vam tenir una celebració d’aniversari amb 90 persones. Van fer l’esmorzar, van fer unes rutes per l’entorn, un taller de llana i un dinar amb productes nostres. Per tant, en aquesta antiga païssa hi fem tallers i, a la vegada, la posem a disposició per fer activitats, trobades... el que es vulgui.

Els tallers són per a tots els públics?

N’hi ha per a tothom. El de la llana i l’hort, per exemple, va més enfocat a la gent que tingui hort. En vam fer un de ceràmica, i hi havia gent de totes les edats. Depèn del taller té un públic o un altre.

El Taulell és la cara visible del Soler al centre de Prats. Què hi podem trobar?

Sí, fa 25 anys vam obrir la botiga al poble per vendre directament els productes i treure intermediaris del mig. És el punt de venda principal dels nostres productes, la porta la mare i un equip de cinc persones més. Allà hi ha els elaborats del porc, de les vedelles i el xai. També hi ha làctics, perquè aquí munyim les vaques. A banda dels nostres productes, n’hi tenim d’altres de productors locals. Això ha sigut una evolució també, abans teníem formatges d’altres llocs i ara tots són de productors del Lluçanès.

Cada vegada hi ha més consciència del consum d’aliments de qualitat?

Nosaltres, tot i que sembli contradictori, sempre defensem consumir menys carn, però consumir-la de qualitat. Per això estem treballant molt la qualitat de tot el cicle, des de la sembra dels camps perquè és el que mengen els animals fins a cuidar el seu benestar, fer un engreix més lent... Per tant, el resultat final és més bo. No cal menjar carn en tres àpats al dia, però la que es menja ha de ser de qualitat. Això és el que defensem. Sí que hi ha un corrent creixent que va pensant això, però encara hi ha molta feina a fer. Per això té molt sentit l’aula i les visites, per anar fent divulgació.

Aquesta tasca de divulgació és el que us mou?

Sí, per una banda, la tasca de conscienciació, i per l’altra, la de la promoció del dinamisme al món rural. No tot ha de passar als centres de la ciutat. Aquí hi ha generació i transmissió de coneixement, per tant, li hem de posar catifa vermella.

Quins projectes teniu de cara al futur?

Fer una programació atractiva i, a curt termini, fer una bona proposta per a trobades de Nadal per a empreses. Aquí és un bon lloc per fer-les, i treballem amb diferents opcions perquè puguin gaudir dels nostres productes. A llarg termini, volem muntar una botiga i obrador a la mateixa païssa.

Com animaries a la gent a venir a visitar-vos?

A mi m’agradaria encomanar entusiasme. No només aquí, al Lluçanès hi ha la ruta del pa, la ruta de la llet, hi ha moltes altres cases que també organitzen activitats... Cal entendre El Soler de n’Hug com a part d’un Lluçanès que cuida el seu entorn, que el treballa i que genera oportunitats aquí. Per tant, animem a tothom a venir a veure això i a participar-hi, però no només al Soler, sinó en general. Ens agrada molt quan arriba gent que ve de visitar una altra casa i que després va a dinar a un restaurant que té productes de la terra. És el que volem: animar a tothom a gaudir d’aquesta simbiosi. Ens ho creiem moltíssim tot això, hem de crear sinergies entre els diferents agents del món rural.