Alliberats 15.000 alevins de truita a la riera Major de Viladrau per recuperar la biodiversitat
Tres mesos després del vessament contaminant, la Societat de Pescadors inicia un pla per restaurar l’ecosistema afectat
Viladrau – Aquest dimecres, la Societat de Pescadors de Viladrau ha començat el pla de recuperació de la riera Major, tres mesos després de l’abocament contaminant que va provocar la mort de més de 200 peixos el passat 18 de gener. L’actuació ha consistit en l’alliberament de 15.000 alevins de truita d’uns tres centímetres, una espècie que ja era pròpia de la zona.
El pla afecta un tram de 5 quilòmetres de riera, greument alterat per aquell episodi, i busca restablir la biodiversitat d’un dels espais naturals més emblemàtics de la zona. El president de l’entitat, Joan Serra, ha destacat que el procés no serà immediat, però que "si les depuradores no fan cap més desastre, podrem recuperar la riera".
Crítiques per la manca de resultats
Tres mesos després dels fets, encara no se’n coneixen les causes, un fet que la Societat de Pescadors denuncia com a “vergonya”. Serra lamenta que ni l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ni els Agents Rurals hagin aportat resultats concloents sobre què va passar.
El cas està judicialitzat i la Fiscalia estudia si pot constituir un delicte ecològic, després que els Agents Rurals obrissin diligències.
Els peixos morts –entre ells truites irisades, barbes de muntanya i larves de tòtil– van aparèixer en el tram on hi ha dues depuradores: la municipal, gestionada pel Consell Comarcal d’Osona, i la de l’empresa Liquats Vegetals. Ambdues van negar en el seu moment haver patit cap incidència.
Truites a la zona alta per prevenir riscos
Per precaució, la majoria dels exemplars s’han alliberat a la part alta de la riera, aigües amunt de les depuradores, per evitar nous episodis de contaminació. Serra ha assenyalat que encara no tenen informació clara sobre com poden afectar els abocaments.
La riera Major, considera, “és una de les més emblemàtiques del país i on fa anys que es practica pesca sense mort”. Des del club reclamen saber què va passar per poder protegir millor l’espai.

Petició de revisar els protocols d’abocament
Tant la Societat de Pescadors com l’Ajuntament de Viladrau han reclamat a l’ACA que revisin els paràmetres dels abocaments de les dues depuradores, tenint en compte els cabals baixos per la sequera i l’augment de temperatures.
L’alcaldessa, Margarida Feliu, considera que la temperatura i el cabal de l’aigua són clau per preservar l’equilibri ecològic i que s’haurien d’adaptar a la realitat climàtica actual.
Mentrestant, des de l’ACA asseguren que continuen treballant en els informes i que no s’han detectat nous episodis de mortaldat ni alteracions destacables a la riera.