Àgil
Mellow Yellow

El Lactium amplia el concurs de formatges i incorpora noves categories com l’origen de la llet

El sector lluita perquè es reconegui la IGP Garrotxa i fer que sigui una porta d’entrada del consum estranger a la gran diversitat del formatge català

El sector lluita perquè es reconegui la IGP Garrotxa i fer que sigui una porta d’entrada del consum estranger a la gran diversitat del formatge català





ACN Vic.- Una quarantena de mestres formatgers del país participaran a la 11a edició del Lactium, la mostra de formatges catalans, que els propers 11 i 12 de maig donaran a conèixer al públic uns 200 formatges. El seu director, Isaac Gelabert, ha explicat aquest dimarts que el concurs de formatges passa de nou categories a catorze amb l’objectiu que el jurat pugui discriminar millor. D’aquesta manera, més enllà de les categories purament tècniques, se n’afegeixen d’altres que tenen a veure amb l’origen de la llet. Des del sector, el formatger Lluís Mauri ha explicat que s’està lluitant pel reconeixement de la IGP Garrotxa perquè aquesta varietat pugui ser un referent i que el consumidor estranger l’identifiqui com una porta d’entrada a la descoberta de totes les varietats del formatge català.



Des de l’Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, Lluís Mauri, ha explicat que els experts gastronòmics europeus consideren Catalunya com una “autèntica revolució” com a país formatger. Mauri ha reivindicat el gran potencial que té Catalunya on actualment s’hi elaboren 300 tipus de formatges diferents i on només fa 30 anys hi havia una escassa producció. 



El director de la fira, Isaac Gelabert, ha destacat la voluntat del Lactium de ser divulgadors de la cultura del formatge artesà i, en especial, del relat i la història que hi ha al darrere de cada projecte. Precisament, l’obsessió dels organitzadors és que cadascuna de la quarantena de parades de la mostra tinguin a darrera el taulell el mestre formatger que elabora les peces. 



La mostra també s’ha convertit en un punt de trobada professional, amb activitats adreçades al sector com una jornada tècnica que ja té totes les places reservades en què s’ajuda els formatgers a valorar el seu formatge. “No només és important saber que fem un formatge de qualitat, sinó també saber-ho transmetre i explicar als clients”, ha assenyalat Isaac Gelabert. Un dels moments més esperats de la mostra és el Concurs Lactium, d’on en sortirà la selecció dels millors formatges del país. En total, enguany se n’avaluaran 150 en catorze categories. 



Cada any es convida una formatgeria de fora de Catalunya per donar-la a conèixer entre el públic. Enguany es tracta de la Quesería Jaramera de Torremocha de Jarama, de Madrid. 



De la seva banda, l’alcaldessa, Anna Erra, ha destacat que el Lactium es consolida en una ubicació, el Parc Balmes, que reforça el “paper cohesionador” del riu. A més, Erra també ha defensat que la fira faci una clara aposta pel producte de quilòmetre 0. La batllessa ha avançat que l’impacte econòmic que el Lactium té per a la ciutat se situa a poc més del milió d’euros. El total d’assistents a l’edició de l’any passat, que es va aigualir per la pluja, va ser de gairebé 13.000 visitants únics durant tot el cap de setmana, una xifra que enguany s’espera almenys igualar. 



Durant el cap de setmana de la mostra de formatges també es podrà gaudir d’una vintena d’activitats relacionades amb la cultura del formatge com tastos guiats, presentacions o una jornada tècnica. Una de les activitats paral·leles que té més sortida és el ‘Rock and Txis’, una proposta de sopar pel dissabte on s’ofereixen una quarantena de tapes amb formatges i música en directe. 


Més notícies de Societat