'Anar al psicòleg no és un signe de feblesa, sinó de fortalesa, d’afrontar les nostres emocions'

L’Imma Pratdesaba és una professional amb una àmplia experiència en psicologia clínica. Té consulta a Tona, Vic i Granollers i ofereix l’opció de fer

L’Imma Pratdesaba és una professional amb una àmplia experiència en psicologia clínica. Té consulta a Tona, Vic i Granollers i ofereix l’opció de fer sessions en línia.  





Sara Oliver.- L’Imma Pratdesaba fa més de 30 anys que és psicòloga. Durant molts anys ha compaginat una consultoria de recursos humans (psicologia industrial) de referència a Granollers, amb la psicologia clínica. Des de fa un temps se centra només en l’àmbit de la psicologia clínica, oferint els seus serveis també a Tona i a Vic. Avalada per la seva llarga trajectòria, l’Imma assegura que en el món de la psicologia cal tenir, sobretot, ‘vocació’ i ser ‘una persona empàtica’. L’entrevistem perquè ens parli de la importància de cuidar la salut mental i dels canvis en les necessitats de les persones arran de la pandèmia. 



 



Quan és el moment adequat per anar al psicòleg?



És normal experimentar malestar durant un temps i davant de determinades situacions, però quan aquest malestar és continuat, interfereix en la vida quotidiana i no disposem de suficients recursos per modificar-lo o anul·lar-lo, és el moment d’anar a la consulta d’un professional.



 



Què diries a les persones que potser encara tenen certa “por” a anar al psicòleg?



Els diria que anar al psicòleg no és un signe de feblesa, sinó de fortalesa. La fortalesa de mirar de cara a les emocions que ens fan mal i a les situacions que no sabem resoldre, amb una persona formada i especialitzada per anar trobant solucions i recuperar el benestar emocional.  



 



Quins són els beneficis de la psicoteràpia?



La psicoteràpia és un procés que ens ajuda a deixar de patir, a créixer com a persones i a viure en plenitud. És una forma d’enfrontar-se als problemes i intentar avançar. Es tracta d’un treball personal on mitjançant la transformació aconseguim llibertat interior i seguretat. 



Durant el procés, al psicòleg li cal entendre el problema, establir objectius i fer un pla personalitzat d’intervenció.  



 



Com funciona la teràpia cognitiva-conductual?



Aquest tipus de teràpia se centra a modificar les conductes o pensaments que poden estar generant el problema psicològic pel qual la persona ha demanat ajuda. Un pensament fa que tinguem un sentiment, i aquest ens portarà a una conducta. Per tant, si modifiquem el pensament en qüestió, podem canviar la conducta. La teràpia cognitiva-conductual s’ha demostrat la més eficaç empíricament.



 



Quines són les demandes més freqüents amb les que et trobes?



Les principals demandes d’intervenció terapèutica són l’ansietat, l’estrès, pors de molts tipus, trastorns de l’estat d’ànim com la depressió, baixa autoestima, elaboració del dol, conflictes de parella, trastorns de personalitat, trastorns alimentaris, pautes educatives per a pares d’infants o adolescents  i dificultats a nivell social.



 



Com han canviat arran de la pandèmia?



El que ha canviat més és que ara molta gent fa teràpies en línia. 



Pel que fa a les demandes, s’han incrementat els pacients hipocondríacs, han passat una època molt difícil. Tanmateix, l’ansietat continua sent el problema de salut mental més freqüent, seguit dels trastorns de l’estat d’ànim. 



 



Què és l’ansietat?



L’ansietat suposa una reacció activa i necessària per tirar endavant els reptes de la vida quotidiana. El conflicte s’origina quan aquesta activació sobrepassa la intensitat desitjada i ja no compleix adequadament la seva funció, generant malestar i dificultats en el dia a dia, arribant fins i tot al bloqueig.



 



Quins són els seus símptomes?



L’ansietat s’observa en tres nivells:  fisiològic, cognitiu i conductual. A nivell fisiològic, hi ha un augment de la taxa cardíaca, del ritme respiratori, tensió muscular, mals de cap, sudoració... Si no s’hi fa res, amb el temps, apareixeran dificultats per la concentració, sensació de fatiga i cansament, insomni, contractura muscular o problemes gàstrics. 



 



I a nivell cognitiu?



A nivell cognitiu, es produeixen diferents manifestacions com por a la pèrdua de control, dificultats per decidir, o preocupació per saber resoldre una situació concreta.



 



I conductual?



A nivell conductual, s’eviten les situacions que produeixen temor, bloqueig, o es generen determinades addiccions.



 



Aquests símptomes són per a tothom iguals?



No. És evident, que no totes les persones tenen tots els símptomes ni amb la mateixa intensitat, per això la teràpia s’ha d’ajustar sempre a cada persona.



La qüestió no està en deixar de sentir ansietat, sinó a aprendre a gestionar-la i prevenir que no interfereixi en les nostres vides.



 



També fas molta teràpia de parella.



Sí, és una opció amb molta demanda. Cal entendre que ‘teràpia de parella’ no vol dir que sempre la parella continuï junta, hi ha vegades en què no és possible. En aquests casos, s’ajuda a fer que hi hagi un trencament correcte, fas psicoteràpia amb el que és més feble, amb el que no ha pres la decisió, amb el que li costa més tirar endavant...



 



A banda de les sessions convencionals  a Tona, Vic i Granollers, també ofereixes l’opció de fer teràpia online, oi?



Sí, això permet accedir al psicòleg de manera no presencial. Poden ser sessions per Skype o per videotrucada.



 



Quins són els avantatges de la psicologia online?



El suport professional en línia té molts avantatges. Evites els costos i el temps de desplaçar-te a una consulta, pots realitzar la sessió amb major intimitat i tranquil·litat des de casa teva, els horaris són més flexibles..



Si vius en una ciutat allunyada o a l’estranger, et pot ser difícil accedir a serveis professionals adequats i en el teu idioma. El servei de teràpia psicològica i coaching en línia es pot seguir des de qualsevol lloc. A més, en el cas de les persones més tímides, els pot ser més fàcil accedir al psicòleg de manera virtual, almenys en les primeres sessions. 



 



Fer les teràpies en línia permet abaratir les sessions?



Sí, no només s’estalvia amb els desplaçaments, sinó que aquesta opció permet abaratir el preu de les sessions sense perdre eficàcia terapèutica.



 



Imma, també estàs especialitzada en coaching. En què consisteix?



El coaching no és psicoteràpia. El coaching és un procés pel qual una persona, sota la tutela d’un professional que l’orienta, l’acompanya i el motiva, aconsegueix fer realitat el desenvolupament d’un projecte que desitja. És necessari planificar i realitzar conjuntament -el pacient i la coach- un projecte de vida que integri totes les dimensions de la persona, per tal  d’afavorir la consecució de les seves metes i objectius.  Les tècniques del coaching, combinades amb coneixements psicològics, són molt més ràpides i eficaces.



En definitiva,  el coaching és un procés de millora i creixement personal, orientat al fet que la persona aconsegueixi els seus objectius, se senti realitzada i millori el seu potencial en diferents àrees de la seva vida, la qual cosa la portarà a augmentar la seva satisfacció. 



 



Pots posar algun exemple de coaching?



Un exemple seria acompanyar i ajudar a una dona en el seu procés per ser mare soltera. És una decisió important a la vida, pot fer respecte. Es necessita un reforç i un acompanyament per portar a terme un projecte com aquest.



Un altre exemple és el d’una persona que vol canviar de feina però que porta molts anys en la mateixa empresa. És normal quedar bloquejat, potser no sap fer un currículum, on anar a buscar ofertes de feina... Se l’ajuda en el procés de canvi. 



 



A vegades ens centrem molt en la  salut física, però per què és important cuidar també la salut mental?



És importantíssim. T’invalida la vida. Amb un trastorn petit i passatger podem anar tirant, però quan es cronifica i passa a tenir una simptomatologia important, invalida qualsevol aspecte: social, laboral... Llavors s’entra en un bloqueig emocional i és molt difícil sortir-ne.



 



Què és el que més valores  d’aquesta professió?



És una  professió vocacional que em permet ajudar a les persones que em consulten a aconseguir un millor benestar i un millor nivell de salut. Quan una persona ve a la meva consulta està dipositant la seva confiança amb mi, per tant, jo assumeixo la meva professió com un exercici de responsabilitat.  A aquesta responsabilitat hi afegeixo l’estudi i la formació continuada. 


Més notícies de Entrevistes