Àgil
Mellow Yellow

17.000 persones assisteixen a la mostra de formatges catalans Lactium de Vic

La guanyadora del màxim guardó del concurs ha estat la Formatgeria Xauxa, de Les Preses



(Foto: Josep M. Costa).- La festa del formatge català ha tornat amb èxit després de la pandèmia. La fira Lactium ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb 17.000 visitants, 40 formatgeries artesanes de Catalunya i més de 250 varietats de formatge. També amb xerrades sobre el sector, degustació de fustes de formatges, actuacions i el seu esperat concurs. 



L’edició ha transcorregut de manera segura, amb mesures com controls d’aforament, ampliació de l’espai expositiu i agents Covid; vetllant per la sostenibilitat (reduint residus, reutilitzant espais, potenciant negocis locals...) i adaptant els seus formats, com l’Aula del Formatge i el Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya.



Formatgeria Xaux, guanyadora del concurs



La guanyadora del màxim guardó del concurs ha estat la Formatgeria Xauxa, de Les Preses, creada l’any 2018. El seu formatge Glauc, fet per Paula Fonollà, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium 2021, a més del premi de millor formatge en la categoria de blaus. Es tracta d’un formatge cremós, molt amable i equilibrat, i apte per a tots els públics, que posa de manifest l’elaboració de formatges blaus a Catalunya, la qual és força nova.



A causa de la pandèmia, en aquesta 13a edició de Lactium el jurat ha fet les seves valoracions en nou tastos repartits per Catalunya les setmanes prèvies a la mostra, cosa que ha permès guanyar presència al territori i involucrar altres actors del sector formatger.



Paral·lelament al concurs i en la línia de la sostenibilitat de la fira, enguany s’estrenava el Premi Formatgeria Sostenible Lactium. El guardó, que és un reconeixement a iniciatives i bones pràctiques entorn a la sostenibilitat en els processos de producció de les formatgeries, ha recaigut en Peralada-Mas Marcè, de Siurana d’Empordà. El jurat ha valorat molt positivament la seva autogeneració d’energia sostenible; la recuperació i manteniment d’una raça autòctona (ovella ripollesa); la recuperació de varietats autòctones de cereals i lleguminoses pels conreus que alimenten els seus ramats, i la participació en un projecte de xais de pastura que ajuden a netejar els boscos per evitar incendis.



El TxisBar, entre les novetats



Entre les novetats d’aquesta 13a edició també hi figurava el TxisBar, un espai de degustació on els visitants podien descobrir, a través de fustes de formatges, els millors formatges presents a la fira. Se n’han venut 1.500. Els visitants també han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya, les actuacions a la part de l’escenari i les xerrades del TxisCorner. Alguns dels temes que s’han abordat en aquest últim espai són consum responsable de llet i làctics, dones mares i formatgeres, i innovació i sostenibilitat.



Pel que fa a l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, enguany s’ha celebrat de manera en línia. Cadascun dels dos primers tastos/experiències ha comptat amb 30 reserves. Es rebien els formatges a casa i, via Youtube, es podia seguir el tast i conèixer-ne el relat que hi ha darrere. El dissabte, 29 de maig, es farà l’última de les sessions, que consisteix en un tast de sis dels formatges guanyadors del Concurs Lactium 2021 amb la directora del certamen, Natàlia Nicolau, i l’actor Ivan Massagué, gran aficionat dels formatges.


Més notícies de Societat