Centelles es consolida com a capital tofonaire
Segona posició del Concurs de Cuina per a Joves Cuiners per a Òscar Escriba
Toni Carrasco (Foto: T.C).- Un cap de setmana intens de fred i d’emocions gastronòmiques va omplir Centelles en la 14a edició de la Fira de la Tòfona.
El protagonisme dels espais s’ha compartit amb tot un seguit d’activitats gastronòmiques i lúdiques entorn del món de la tòfona, un fong únic i misteriós que es troba sota terra prop de les arrels d’arbres i arbustos. A simple vista o amb l’olfacte humà és impossible de trobar, si no és amb un gos ensinistrat.
Enguany la temporada ha estat fluixa i la Tuber Melanosporum, la tòfona silvestre o de cultiu és encara escassa. Això provoca uns preus d’entre 600 i 700 euros per quilo, però que es pot enfilar fins als 1200 i 1500 euros, tot depenent de la qualitat, la mida i les seves propietats organolèptiques. Dins les activitats de la fira no hi va faltar la presentació d’un llibre de Fina Vila, una food truck a l’espai firal que va servir platets amb elaborats de tòfona, el concurs de gossos tofonaires, els tallers de Cesc Molera i Fina Vila, i una completa mostra de snacks i aperitius de Nadal amb Montse Uran i el xef Jordi Parareda.
Un veterà dels fogons, un gran professional i una gran promesa
Durant el matí de dissabte a la carpa de la plaça es va poder gaudir dls plats elaborats d’un veterà dels fogons, Carles Gaig, amb el seu espectacular caneló de tòfona fresca, farcit únicament amb aquest diamant de la cuina.
Més tard, la cuina francesa d’Albert Boronat, del restaurant L’Ambassade, un expert cuiner i deixeble d’Alan Ducasse, va sorprendre amb el seu fals rissotto de tòfona i el seu espectacular pâte en croûte, que va quedar 4t al Campionat del Món 2018.
Dissabte va continuar amb un taller de pastisseria amb tòfona i xocolata del jove cuiner de Cantonigròs David Gil, d’I+Desserts, que va oferir en primícia el seu torró de tòfona únic i de textura pràcticament igual a una tòfona. També va aprofitar la seva estada a Centelles per presentar el seu llibre de postres fet conjuntament amb Albert Adrià, Candy.
El premi del concurs de cuina se’n va a Cambrils, el segon es queda a Tona
Finalment quatre joves cuiners de Cambrils, Tortosa, Ripoll i Tona van participar, diumenge al matí, en la 3a edició del Concurs de cuina per a joves cuiners, que tenia com a condició primordial la presència de la tòfona en les seves elaboracions.
El guanyador fou Aleix Rodríguez, de l’Escola d’Hostaleria de Cambrils, amb els seus originals ous ferrats trufats amb calçots i formatge esgratinyat. Rodríguez es va emportar un àpat per a dues persones al restaurant Disfrutar de Barcelona, amb dues estrelles Michelin.
La segona posició va ser per a Òscar Escriba, amb la seva comtessa de tòfona i papada de porc. Els altres dos participants foren Josep Casanova de Tortosa i Marc Cabanach de Ripoll.