Cues de més d’una hora a Vic per menjar els tradicionals entrepans de Dijous Llarder
La programació també incloïa xerrades i demostracions
La programació també incloïa xerrades i demostracions
Mar Martí / Lourdes Casademont (ACN. Foto: Josep M. Costa).- Cues de més d’una hora el passat dijous 16 a la plaça Major de Vic per menjar els tradicionals entrepans de botifarra, cansalada, porc rostit Ral i de canelons amb motiu del Dijous Llarder. “Val la pena esperar, ja és el tercer any que venim”, explicava Marc Muñoz, un visitant. Osona Cuina ho organitza des del 2003 per posar en valor la cuina vinculada al porc, el producte estrella de la comarca. Enguany la celebració es va allargar fins al vespre amb activitats divulgatives i d’altres de tradicionals com el concurs de truites. Entre les novetats, hi va haver la participació dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona que van preparar el caldo des de bon matí. Va bullir tot el dia i es va servir al sopar de la nit.
Marc Muñoz, veí de Vic, ja és el tercer any que venia a tastar els entrepans després de la feina. Altres visitants, en canvi, és el primer cop ho feien. “No sé com funciona, estic fent cua”, admetia Caterina, una veïna també de Vic que va venir amb les seves amigues. Fins ara no havia pogut venir a menjar-hi i va quedar sorpresa de la quantitat de gent que hi havia. “Això té molt d’èxit”, va remarcar.
A les taules també costava trobar un forat on seure. L’Antoni, veí de Calldetenes, va estar de sort perquè no va haver ni de fer cua gràcies a un amic que ho va fer per ell. “Feia anys que no venia, he demanat porc perquè ser d’Osona i no provar-ho seria molt gros”, deia rient.
Hores de preparació
El porc pels entrepans va estar rostint tota la nit de dimecres a dijous. Èric Soldevila, membre d’Osona Cuina, explicava que acosten i allunyen el porc depenent de la temperatura del foc, fins a les 12 del migdia quan el treuen. Al vespre, també es va servir botifarra, costella de porc i patata i caldo.
La celebració, que compta amb el suport de l’Ajuntament, es va allargar fins al vespre per primer cop. La programació també incloïa xerrades, demostracions i dos concerts en un escenari a la mateixa plaça, entre d’altres activitats. “És una festa molt nostra, que cada cop atrau més visitants de la comarca i de fora”, afirmava amb orgull Soldevila.