Àgil
Mellow Yellow

Denuncien pressions perquè 500 treballadors de Le Porc Gourmet canviïn de cooperativa

El col·lectiu confirma que aquest dijous ja s'han dut a terme els primers acomiadaments

El col·lectiu confirma que aquest dijous ja s'han dut a terme els primers acomiadaments





ACN Santa Eugènia de Berga .- Càrnies en Lluita ha denunciat pressions perquè els 500 treballadors de la cooperativa Clavial que treballen per l'escorxador osonenc Le Porc Gourmet (Santa Eugènia de Berga) canviïn de cooperativa i, així, poder eludir la nova llei catalana que regula aquest sector. D'aquesta manera ho ha explicat aquest dijous l'advocat i un dels portaveus de Càrnies en Lluita, Antoni Iborra, des de davant mateix de l'escorxador osonenc. Inicialment, Le Porc havia anunciat que el contracte amb la cooperativa Clavial s'havia d'extingir a finals del mes de febrer i, per tant, la feina de les 500 persones que en són sòcies perillava. Segons Iborra, ara Le Porc ha decidit allargar "fraudulentament" el contracte un mes més i, per tant, ha lamentat que seran 30 dies més d'"impàs". Amb tot, Càrnies en Lluita ha confirmat que aquest mateix dijous ja s'han dut a terme els primers acomiadaments.



Finalment, els pronòstics no s'han acomplert i els 500 treballadors de la cooperativa Clavial, que treballa per l'escorxador de Santa Eugènia de Berga propietat del Grupo Jorge, allargaran la incertesa 30 dies més. Els seus llocs de treball perillaven quan se'ls va comunicar la intenció de Le Porc Gourmet d'extingir el contracte que mantenia amb la cooperativa, després que aquests treballadors exigissin el compliment de la llei catalana de cooperatives. A grans trets, la normativa equipara les condicions laborals d'un treballador de règim general amb les condicions del cooperativista segons marqui el conveni, en aquest cas el conveni que regeix el sector carni.



"Pendents del telèfon per saber si hi ha notícies fresques en relació al seu futur". Així és com es troben molts dels treballadors de Le Porc Gourmet que es veuen obligats a decidir si canvien de cooperativa per poder mantenir la seva feina a l'escorxador. Els canvis a altres cooperatives de fora de Catalunya o a cooperatives catalanes que no respecten la nova llei és l'estratègia que estaria duent l'empresa per poder "eludir" la llei catalana de cooperatives i continuar la llei amb els mateixos treballadors, segons ha denunciat el col·lectiu Càrnies en Lluita.



Una dels portaveus de Càrnies en Lluita, Montse Castañé, ha explicat que entén que hi hagi treballadors que puguin tenir por a les "coaccions" i "amenaces", i per això signen per canviar de cooperativa. "Fins i tot sabem de treballadors que els han portat a la Seguretat Social amb un encarregat i els han fet signar sí o sí", ha denunciat Castañé. A d'altres, segons ha relatat, se'ls fa signar papers en blanc, "ells no saben llegir ni escriure i no se'ls explica què estan signant ". Però per l'advocat Antoni Iborra, tot i que hi ha treballadors que davant l'amenaça hagin decidit signar, " el moment en què es fa el canvi i el com ho decideix unilateralment el Grupo Jorge".



Montse Castañé ha assenyalat que la situació que estan vivint els treballadors és "inadmissible", i més tenint en compte "els grans beneficis" que des de fa anys té Le Porc Gourmet matant entre 14 i 15.000 porcs diaris. "Se'ls vulnera tots els drets, valen més els porcs que van penjats que els treballadors", ha criticat.



Càrnies en Lluita continuarà mobilitzant-se per denunciar una situació que consideren "molt abusiva" i que no respecta els drets dels treballadors. De cara a diumenge ja hi ha convocada una marxa lenta de cotxes per Osona per protestar. Des del col·lectiu també han fet una crida perquè la població contribueixi a la caixa de resistència que hi ha oberta per ajudar els treballadors que ja han estat acomiadats.



El conflicte laboral a Le Porc Gourmet s'emmarca dins la situació general que es viu al sector carni després de l'aprovació de la nova llei catalana de cooperatives. En una entrevista a l'ACN, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, va advertir la indústria càrnia que se seguiran fent inspeccions mentre que els empresaris "no s'asseguin a negociar". Ginesta va fer aquestes declaracions fa un parell de setmanes després que el departament que dirigeix sotmetés a inspecció l'escorxador Le Porc Gourmet, gràcies en part a les nombroses denúncies que s'han presentat des de Càrnies en Lluita sobre les condicions laborals dels treballadors.


Més notícies de Societat