El Mercat del Ram de Vic torna als orígens amb la mirada posada al futur
La nova distribució d’espais, que a permès una experiència més fluïda als visitants destinant el Recinte Firal El Sucre a la ramaderia i el centre de la ciutat a activitats lúdiques i divulgatives, es valora de forma molt positiva.
L’Espai Terra i Cuina ha posat en relleu el sector agroalimentari osonenc i català. El Mercat del Ram 2025 ha tornat a omplir Vic de vida i tradició durant els dies 11, 12 i 13 d’abril. Més de 125.000 visitants han omplert els carrers de la ciutat durant els dies del Mercat. Només la pluja de diumenge a la tarda va frenar una afluència que encara hauria estat més elevada.
Amb una programació pensada per a tots els públics i la pagesia com a protagonista, la fira ha estrenat un nou pla estratègic que redefineix la seva missió i visió, i consolida el seu compromís amb el sector primari, el territori i la ciutadania amb un nou rumb que connecta el llegat agrícola i ramader amb els reptes de futur, en un retorn als orígens que mira endavant.
Una de les novetats destacades d’aquest any ha estat la nova distribució dels espais, dissenyada per oferir una experiència més fluïda, coherent i accessible per a tothom, i que ha estat molt ben valorada per part de l’organització. El Recinte Firal El Sucre s’ha consolidat com l’epicentre de l’activitat professional, amb una afluència de 17.000 persones a l’exposició de bestiar, les demostracions i els concursos ramaders. Paral·lelament, el centre de la ciutat s’ha convertit en un espai vibrant d’activitats lúdiques i divulgatives. A la Casa de Pagès, ubicada a la plaça dels Màrtirs, les diverses propostes de tallers adreçats a infants s’han realitzat més de 2.300 vegades. L’Espai Terra i Cuina, amb una proposta renovada que ocupava tota la Rambla del Passeig des de la plaça del Carbó, ha comptat amb una Aula Gastronòmica molt ben acollida, amb presentacions i tastos a càrrec de figures rellevants del món gastronòmic i gairebé totes les sessions plenes. Tot i la suspensió de dues activitats previstes per diumenge a la tarda a causa de la pluja, l’espai ha rebut 290 participants, als quals cal sumar-hi els de l’Espai Herbes, amb activitats gratuïtes que també han registrat una gran afluència. La nova proposta de restauració, formada per restaurants d’Osona i el Lluçanès que servien especialitats elaborades amb productes del territori, alguns dels quals expositors a l’espai firal del mateix Passeig, ha servit més de 5.100 tapes.
La inauguració oficial del mercat es va realitzar el dissabte al matí amb un recorregut institucional presidit per Miquel Sàmper, Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, acompanyat de l’alcalde de Vic, Albert Castells, juntament amb la
presidenta de l’Organisme de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, a més de regidors i regidores del consistori i representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Catalunya, Consell Comarcal d’Osona i Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Castells va expressar la seva il·lusió per aquesta “edició renovada del Mercat del Ram, mirant més que mai als orígens, al sector ramader, al sector agrícola, a la pagesia, però també amb una mirada al futur, en la innovació”, posant en relleu que, des de l’ajuntament de Vic “volem potenciar el Mercat del Ram perquè és la fira que representa l’essència de la ciutat de vic i la comarca d’Osona”. Per la seva banda, Sàmper, va valorar molt positivament l’aposta pel sector agroalimentari “que és clau per a l’economia catalana”.
La ramaderia, la gran protagonista
El Recinte Firal El Sucre ha concentrat tota l’activitat ramadera amb concursos, exhibicions, l’exposició de més de 370 animals i altres activitats com la demostració de gos d’atura o de ferrar cavalls. El dissabte al matí es van concentrar les entregues de premis als certamens ramaders amb un esmorzar de pagès previ, que va servir com a punt de reunió d’unes 200 persones del sector.
La 41a edició del concurs de Canals Porcines que, com és habitual, ha premiat la qualitat de la carn i de la canal, ha comptat amb el següent palmarès:
- Guanyador Qualitat de Carn: El Soler de N’hug de Prats de Lluçanès
- Guanyador Qualitat de Canal: Granja Puntí de Taradell
Redacció (Fotos: Josep M. Costa).- L’alcalde de Vic, Albert Castells, el Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, i la presidenta de L’Organisme Autònom de Fires i Mercats, Bet Piella, van presidir, dissabte, l’entrega de premis. Des de la comissió de Canals Porcines, Albert Noguera, va agrair a tothom qui fa possible el concurs i fan que segueixi un any més endavant: “Aquest concurs és especial perquè, fins on tenim constància, és l'únic de tot l'Estat espanyol que premia conjuntament la qualitat de la carn i la qualitat de la canal”.
Enguany també s’ha celebrat el 19è Concurs Nacional de Bruna dels Pirineus, amb la participació d’una norantena d’animals.
El sector oví també ha estat protagonista amb la celebració del 4t Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa, adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ovella de Raça Ripollesa (ANCRI), que ha comptat amb una trentena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona.

L’edició 2025 del Mercat del Ram també ha comptat amb el 42è Trofeu Internacional de Globus Aerostàtics del Mercat del Ram. (Fotos: Carme Molist)

També, hi ha hagut el seu espectacle nocturn “Night glow”, celebrat a la Plaça Major; l’exhibició d’automòbils, maquinària i vehicles industrials i maquinària agrícola, la cercavila dels Gegants i el Bestiari de Vic, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, el Mercat de Palmes i Palmons i La Falca - la fira d’autoedició de La Clota -.

Veus Pageses obre un espai de trobada per avançar plegats
Una de les activitats més significatives d’aquesta edició ha estat “Veus Pageses: dialoguem per alimentar una terra compartida”, una conversa entre les cinc principals entitats agràries de Catalunya - Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ASAJA Catalunya, JARC i el Gremi de la Pagesia Catalana - que ha posat sobre la taula el passat, present i futur del sector.
El Mercat del Ram 2025 també va acollir la Jornada Tècnica “Dones, boscos i ramaderia “ i la Jornada Forestal EUDR.
Una altra de les tradicions del Mercat del Ram és el concurs de Pintura Ràpida, que enguany ha arribat a la 58a edició, amb 43 participants; 30 adults i 13 infantils.
Podeu veure les fotografies del Mercat del Ram 2025 fetes per Josep Maria Costa a: Web del MésOsona