El Molí de la Llavina guanya el Làctium 2018
Un formatge de cabra dels centellencs guanya el Lactium 2018
Un formatge de cabra dels centellencs guanya el Lactium 2018
(Text: Toni Carrasco. Foto: Josep M. Costa).- Quan fa més de vint anys a Catalunya el boom dels formatges de qualitat, proximitat i artesanals encara no havia arribat, els centellencs Josep Llavina i Glòria Costa ja elaboraven un formatge blau de vaca. Un producte reconegut a Europa que va guanyar importants premis a França fins a posar-se al mateix nivell del Rocafort, emblemàtic formatge del nostre país veí. Enguany el reconeixement li ha arribat també a casa nostra.El Làctium que es va clausurar ahir diumenge va atorgar el guardó de Millor Formatge Català al formatge de cabra Roi d’aquesta formatgeria del sud d’Osona.
La resta de guardonats han estat: en la varietat de matons i brossats, el formatge recuit de cabra de la Granja Armengol; en la de formatge de quallada enzimàtica i de quallada àcida, els formatgers de La Balda pel formatge blau dels Montbrú del Moià i en les noves tendències de iogurt i llets fermentades la granja Montseny. D’altra banda, en la nova categoria, encara no oficialitzada, d’IGP Formatge Garrotxa el primer premi fou per a la Bauma del Berguedà.
La consolidació dels deu anys del Lactium s’ha fet palesa durant tot el cap de setmana tot i que el mal temps no ha acompanyat prou al gran públic i als amants del formatge a tastar i gaudir de la fira. Fins a 40 formatgeries artesanes de proximitat i catalanes han participat del Lactium d’enguany, que tenia per convidada a la gallega Airas Moniz i que també ha ofert als visitants degustacions de cervesa, vins o melmelades.
L’espai, l’estètica, el disseny i el lloc han fet un any més que el Lactium sigui un lloc per quedar-s’hi una bona estona per gaudir no només de la compra d’un bon formatge de casa nostra sinó també per participar en maridatges, tallers, música i fins a onze activitats diverses i de qualitats.
Experts i també música
Entre els experts que van participar a la fira destaca l’afinador suís establert a Centelles, Sébastien Roueche, de Via Làctia de Vic, un espai de promoció, degustació, venda i afinació de formatges. Un expert que representa la punta de llança d’una professió, l’afinador de formatges, que és un vell ofici en altres latituds però de relativa i recent presència al nostre país.
Roueche va explicar com un formatge és la suma de mil caràcters, per això ell selecciona, afina i encunya els millors formatges artesans de proximitat però també majestuoses peces de França i Suïssa. També van ser presents a l’Aula Formatge experts com Paula Fonollà, José Luis Martin, Natàlia Nicolau i Salvador Maura.
Finalment els visitants també van poder escoltar i prendre part de l’espai Txis Corner amb intervencions tan diverses com maridatges de música i formatges, projectes de contes il·lustrats, espectacles familiars i una clausura singular amb la presentació del formatge Les Cabres d’en Peyu, a càrrec del conegut humorista osonenc. I parlant d’humor, tampoc hi va faltar un stand de formatges de Sant Esteve de les Roures en clau reivindicativa.