El Parc Balmes de Vic acull el 10è Lactium
La mostra de més de dos-cents formatges es farà aquest cap de setmana
La mostra de més de dos-cents formatges es farà aquest cap de setmana
(Prèvia i fotos: Toni Carrasco).- Les dites populars sempre tenen, en general, un rerefons gastronòmic com Estàs de llet o Quina mala llet que gastes. En qualsevol dels dos casos la llet és la protagonista de les dites, tant positives com negatives.
I també serà la llet la protagonista de la nova edició del Lactium de Vic, la fira del formatge per excel·lència del nostre país. La llet de vaca, d'ovella o de cabra elaborada en forma de més de dos-cents de formatges diferents serà l'aliment necessari i omnipresent de la nova edició del Lactium que tindrà lloc el proper cap de setmana 12 i 13 de maig.
Per segon any consecutiu la seva ubicació serà al Parc Balmes, un lloc acollidor i fet a mida per a aquesta fira que promulga el producte de proximitat, de casa, de qualitat i que dóna un valor afegit als excedents de llet, sobretot de vaca, que produeix tant la nostra comarca com la Catalunya Central. Tot i que la importància en volum i diversitat de l'elaboració de formatges, com és actualment al nostre país, antigament no era molt important avui dia ha fet un boom i el Lactium és una bona mostra i un aparador realista d'aquest sector agroalimentari estratègic i cabdal de les nostres comarques.
Hi seran presents 39 productors catalans i un de Galícia, com a convidat. La fira sectorial, la més important de la Catalunya Central especialitzada en formatges està organitzada conjuntament per l'OFIM, Organisme Autònom de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic i ACREFA, Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà.
La fira es complementarà amb activitats diverses com degustacions, maridatges, concursos, tapes, música. I també amb unes jornades tècniques que prèviament s'hauran portat a terme al Sucre de Vic el divendres 11 de maig i el dissabte 12 als matins.