Àgil
Mellow Yellow

El Trufforum Vic omple el Recinte Firal el Sucre

El canvi d’ubicació, tot un encert

El canvi d’ubicació, tot un encert





Toni Carrasco.- La festa de la gastronomia i de la tòfona va omplir durant tot aquest cap de setmana el recinte firal el Sucre de Vic. El canvi d'ubicació, amb totes les activitats i expositors en un mateix espai, ha estat tot un encert. En total s'han venut més de 33 quilos de tòfona negra fresca triada i seleccionada, essencialment de la varietat Tuber Melanosporum, la més preuada. El nou espai, obert i diàfan ha aglutinat xerrades, tallers, expositors, etc. Unes activitats que en poc temps han esgotat totes les places disponibles.



 



Temporada de baixa producció



La temporada d'enguany ha estat de baixa producció, per sota de la mitjana anual habitual, tot i que aquest fong, diamant de la cuina, ha estat present en la seva màxima qualitat. Concretament al mercat directe de venda hi han participat fins a nou associacions de diverses procedències de l'Estat. També es podien trobar, a la zona expositora, productes naturals trufats i d'alta qualitat.



 



Fira diversa i per a tots els públics



L'objectiu de la fira, d'acostar la tòfona a la ciutadania s'ha aconseguit un any més, segons el director del Trufforum, Daniel Oliach. Un Trufforum on el públic ha comprat directament el producte i on es creen sinergies amb els maridatges entorn de la tòfona. No hi han faltat cuiners de renom com Nandu Jubany, Quico Arumí, Marc Ramos, Thierry Tarrius i Ignasi Camps.



Al quart campionat de Catalunya de gossos tofonaires hi van participar 16 parelles. El guanyador fou el rodenc Josep Casals amb la seva gossa, Lia. Una de les novetats, l'esmorzar popular tofonat del diumenge, també ha estat un èxit, amb 200 comensals.



En l'àmbit professional cal destacar el Congrés Internacional de la Tòfona, amb un centenar d'experts de prestigi d'arreu. I es va complementar amb continguts on es va afirmar de crear un relat per afavorir el turisme de qualitat, no massificat, en aquest àmbit. Paral·lelament, es van presentar diferents experiències en territoris singulars de diversos països com Itàlia, França o  l'estat de Califòrnia.



El divendres es va proclamar Ambaixador de la Tòfona al xef Paco Pérez, del Miramar de Llançà, i el dissabte la Tòfona d'Or va anar a mans del periodista de RAC 1, Jordi Basté. Pérez va descobrir algunes de les claus del seu èxit: 'creure en el que fem, ser honestos, cuinar des de l'ànima tenint sempre present la creativitat i la innovació’ i sempre ‘buscant un punt de màgia’.



Una altra novetat d'enguany ha estat la final del premi Laumont al Millor Plat amb tòfona negra, on es van inscriure fins a 40 cuiners de prestigi i amb una final dels tres finalistes. Ricardo Pina, del restaurant Lillas Pastia d'Osca, va guanyar el primer premi amb la recepta del Fals calçot a la graella amb caramel de taronja i nata doble trufada. El jurat estava format pel xef Fermí Puig, el periodista gastronòmic Josep Sucarrats, i el sommelier David Seijas.



Vic, un any més, ha estat la capital mundial de la tòfona negra.


Més notícies de Societat