Èxit del 7è Trufforum Vic, un parc temàtic internacional per conèixer la tòfona negra
Ha acollit visitants d’una dotzena de països
Fotos: Josep M. Costa.- Amb preus que oscil·laven entre els 850 i els 1000 euros, la tòfona negra d’enguany ha tingut una molt acceptable producció, a diferència dels dos anys anteriors amb la sequera. El Trufforum Vic d’aquest cap de setmana ha acollit tota mena d’actes tant pel gran públic com per professionals del sector, que es reuneixen a la capital d’Osona per intercanviar coneixements, experiències i anècdotes del món del diamant negre, tant de la silvestre com la de cultiu.
La Tuber Melanosporum, que acaba temporada de cerca el 15 de març, aglutina a Vic visitants de més d’una dotzena de països com Brasil, Xile, Turquia, Canadà, França, Itàlia, Argentina, USA, Veneçuela, Equador, Xina i Taiwan entre d’altres.
S’han consumit més de 3.000 racions i s’han venut uns 40 kg de tòfona negra de la màxima qualitat organolèptica i certificades diàriament des de la mateixa organització de la fira.
Entre d’altres, han visitat la fira el conseller d’agricultura, Òscar Ordeig, i el president del Parlament, Josep Rull. La festa de la tòfona i la gastronomia, al recinte firal El Sucre, ha portat també fins a Vic a Martin Berasategui, amb onze estrelles Michelin, que ha estat nomenat ambaixador d’honor de la tòfona 2025.
Al recinte es podia trobar el mercat de la tòfona, la mostra de llibres de receptes del món amb tòfona, l’espai de tòfona i ciència, la tòfona al plat, la cuina de la tòfona, el concurs del millor producte trufat en la seva primera edició, l’aula de la tòfona, el Xics&Tofona, la nit de tòfona i música amb el magnífic concert del ben retornat Ernest Crusats de La Iaia. També van ser un èxit propostes com l’esmorzar popular amb tòfona, el premi Laumont a la millor recepta amb tòfona, el taller sensorial o el sempre participatiu i popular campionat de Catalunya de gossos tofonaires.

El guardó de la Tòfona d’or d’enguany s’ha entregat a Anna Orte, cap de sala del restaurant Can Jubany a Calldetenes.
Pels diferents tallers i xerrades han d’aquest internacional Trufforum han passat Empar Moliner, Philippe Barrière, Helena Garcia-Melero, Nandu Jubany, Marc Gascons de Els Tinars, Ferran Pont dels QuinzeOus, Ada Parellada, Maria Nicolau, David Seijas, Quim Casellas del Casamar, Bruno Cabral, Uri Sala de El Bart, Dídac Espasa, Quico Arumí i d’altres.

Durant tot el cap de setmana també, al mateix recinte, s’ha pogut visitar l’exposició Art de Bosc de Martí Boada, i de l’1 al 28 de febrer les jornades gastronòmiques de la tòfona amb Osona Cuina i Fet a Osona.
El 6è Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires va ser tot un èxit, amb un rècord de participació de 24 parelles. El guanyador va ser Enric Carbó de Sant Sadurní d’Anoia amb la gossa Maika.

La 3a edició del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra el va guanyar Alejandro Gil, del restaurant Cal Paradís, situat al municipi de la Vall d’Alba, a Castelló. Un restaurant guardonat amb una estrella Michelin i dos Sols Repsol i que va presentar el plat ‘Terrina de col·làgens, celerí i tòfona’.
I la botifarra blanca de Ca la Cova, amb més d’un 8% de tòfona negra fresca, va guanyar el premi al Millor Producte Trufat 2025 en aquesta seva primera edició.
Més fotos a www.mesosona.cat/ca/fotos.