Joan Valldaura guanya el 15è Concurs de ratafies casolanes de Centelles
Durant tot el cap de setmana hi ha hagut exposició de plantes, herbes, flors, espècies i arrels que es poden utilitzar per a fer ratafia
Fotos: Josep M. Costa.- L'ambient ratafiaire i les herbes de la contrada que li donen aquest sabor tan especial han estat protagonistes del darrer cap de setmana a Centelles amb motiu de la 15a Fira de la Ratafia. El guanyador d'aquest any del concurs de ratafies casolanes, després d'una llarga deliberació, ha estat Joan Valldaura de Sant Quirze de Safaja. En segon lloc, va quedar el centellenc David Romeu; i, en tercer lloc, Francisca Batllosera de Vidreres. En total, s'hi han presentat fins a 72 ratafies casolanes -l'any passat van ser 75- provinents de fins a set comarques diferents.

Les parades del Passeig feien degustacions i es podien comprar in situ les millors ratafies del país, així com altres licors d'herbes, plantes aromàtiques i productes alimentaris fets amb ratafia. Centelles, conjuntament amb Besalú i Santa Coloma de Farners, són els tres pobles del país que han sabut mantenir, consolidar i donar vida futura a un licor tan econòmic que, antigament, es feia a bona part de les cases.

Durant tot el cap de setmana hi ha hagut exposició de plantes, herbes, flors, espècies i arrels que es poden utilitzar per a fer ratafia, i també tallers per fer-la. S'ha complementat amb tallers pràctics de remeis casolans com un repel·lent d'insectes per evitar les picades, un xarop de pinya per pal·liar la tos o l'esperit de romaní per a contusions i dolors musculars.

Està previst que en la pròxima edició de la Fira de la Ratafia centellenca ja hagi sortit al carrer el darrer llibre monogràfic de la ratafia del prestigiós escriptor gastronòmic català, Jaume Fàbrega. Serà el seu quart llibre sobre aquest licor i inclourà receptes de Centelles.