Justícia Alimentària i el Grup de Defensa del Ter reclamen reduir la cabana porcina en un 50%
Per fer front a la contaminació i al dèficit hídric
Redacció.- Justícia Alimentària i el Grup de Defensa del Ter van reclamar dimecres des del Parlament que cal reduir la cabana porcina en un 50%, i reduir la capacitat dels escorxadors, per fer front a la contaminació i al dèficit hídric, que va molt més enllà de la sequera actual.
El problema de la ramaderia intensiva
Les dades extretes per Justícia Alimentària indiquen que, si se sumen les diferents partides d’aigua necessària d’aquesta part de la cadena porcina -el pinso, les granges i els escorxadors (faltarien elements com el transport, el processat, etc.)- la despesa d’aigua directa és de més de 164 hm3, l’equivalent a gairebé el 50% de tot el consum domèstic de Catalunya.
Agafar aigua neta i tornar-la contaminada
El sector porcí corporatiu no només necessita unes grans quantitats d’aigua, sinó que se serveix d’aigua neta per a tornar-la contaminada al territori. És a dir, acapara una enorme quantitat d’aigua potable, l’exporta a tercers països en forma de producte final i diposita el residu al subsòl. Segons la Xarxa de Control de la Contaminació per Nitrats del MITERD, els darrers anys (2016-2019) a Catalunya la contaminació de nitrats ha augmentat un 45,2%, i el contingut mitjà a les aigües subterrànies el darrer any era de 49 mg/L, al límit legal per l'aigua de boca (50 mg/L).
Segons el darrer cens (2022), a Catalunya viuen 7,7 milions de persones i 7,9 milions de porcs. Un de cada quatre porcs que hi ha a l’Estat són a Catalunya. El problema, explica el director de Justícia Alimentària, Javier Guzmán, s’ha escapat totalment de les mans, ja que “Catalunya exporta el 78% de la seva carn. Podríem alimentar 5,5 vegades Catalunya amb el que produïm. Catalunya es queda sense aigua, la poca que queda està contaminada i la carn que se n’extreu no serveix per alimentar la seva població, només enriqueix a grans empreses”.