La Fira de la Castanya de Viladrau amb els presos polítics
Enguany ha celebrat els seus 25 anys de forma ininterrompuda
Enguany ha celebrat els seus 25 anys de forma ininterrompuda
Toni Carrasco (Fotos: Toni Carrasco, Josep Ayats i Feli Udroiu).- Una de les més antigues i més ben consolidades fires gastronòmiques de producte de proximitat, la Fira de la Castanya de Viladrau, ha celebrat enguany els seus 25 anys.
El divendres al vespre, a la plaça Major, hi havia l’expectació per conèixer els guanyadors d’enguany de la Castanya de Plata, el Pelló de Plata i els dos Castanyers de Plata. La Castanya de plata s’ha atorgat al grup de música Txarango que van excusar la seva assistència perquè estaven treballant en el seu pròxim disc. El Pelló de plata s’ha concedit als presos i preses polítics, i el guardó fou recollit per la companya de Joaquim Forn, Laura Masvidal.
Els Castanyers de Plata, en reconeixement a dues persones relacionades amb el municipi, van recaure a l'Àngel Rabat i la Concepció Casas. El primer per la seva tasca ingent en la neteja i manteniment de diverses fonts d'aquest poble del Montseny, per la seva col·laboració sempre activa en l'aplec de Matagalls i per la sessió del seu fons documental de Marcos Redondo, reconegut baríton andalús de sarsuela i el més popular de tots els temps, que es va establir a Viladrau amb 30 anys (1893-1976). El segon Castanyer fou per a Concepció Casas, vídua del prestigiós musicòleg Joan Bofill, en reconeixement a l'activitat continuada i de qualitat de les Matinals a Rusquelles que durant molts anys s'han portat a terme a la seva històrica casa viladrauenca.
Durant tot dissabte i diumenge el centre històric de Viladrau era ple de parades de tota mena amb tota mena de productes relacionades amb la castanya o, tenint com a ingredient principal aquest fruit dels nostres boscos, va fer gaudir de valent tota mena de públic. Hi havia, com és obvi, castanyes torrades però també fresques per comprar i torrar a casa, castanya deshidratada, farina de castanya, pastissos, cervesa, formatge, licor, mel, xocolata, botifarra, melmelada, infusió o crema on l'ingredient principal també era la castanya.
Les degustacions, tastets i activitats artístiques van omplir tot el cap de setmana amb espectacles pels més menuts com Queviures de la companyia DeParranda, Abracadabra dels artistes de Rovell de l'Ou o la lectura de rondalles amb La càfila del cavaller d'Espinzella. La castanya de Viladrau, l'única certificada al nostre país com a Made in Catalonia, és un fruit d'alt valor energètic, ric en vitamines i baix en greixos que es consumeix al llarg de tot l'any però que ara està en el seu millor moment de qualitat.
La festa continuarà la pròxima setmana amb el 23è Ball de Bruixes que s'oferia a tot el públic en dues representacions a les 21?h i 22,30?h el dijous 31 d'octubre, nit de la Castanyada.