Àgil
Mellow Yellow

La pandèmia ha obligat a redefinir la Festa de la Tòfona de Vic

El Trufforum s’ha desenvolupat del 22 al 28 de febrer i la majoria d’actes han estat en format virtual

El Trufforum s’ha desenvolupat del 22 al 28 de febrer i la majoria d’actes han estat en format virtual





La pandèmia ha obligat a redefinir la Festa de la Tòfona i la Gastronomia de Vic, el Trufforum, que per primera vegada ha incorporat els tastos en línia entre les activitats programades. Els participants que s’havien inscrit prèviament van rebre a les seves llars els productes (vins, tres elaborats i una tòfona negra) que van poder degustar mentre, a través de les pantalles, ampliaven els seus coneixements sobre la tòfona. 



La fira, que enguany ha estat virtual, s’ha perllongat des del dilluns 22 fins aquest passat diumenge 28. El cuiner osonenc, Nandu Jubany, ha estat escollit com a ambaixador de l’edició.



Activitats per a totes les edats i en format virtual



El Trufforum virtual ha comptat amb activitats per a tots els perfils. Del cartell destacava un Recorregut gastronòmic per Catalunya, de la mà de cuiners com Quim Casellas, Rafel Múria o Eduard Aliberch. A més, s’han celebrat altres activitats com els tallers d’anàlisis sensorials; tallers per infants; o reportatges sobre la cerca de tòfones i la plantació.



Els centellencs Nico Roger, xef del restaurant Via, i Toni Carrasco, gastrònom i col·leccionista, també han participat en aquesta edició del Trufforum 2021. Roger ha presentat el plat Ou a baixa temperatura i Carrasco, mitjançant el titella de guant El tofonaire rodamón, ha realitzat -en un acte en aquest cas presencial- un recorregut de la tòfona arreu del món a partir de la seva col·lecció particular de més de cent llibres sobre la tòfona i les seves receptes. 



Una tòfona distintiva de la Catalunya Central



Tot i que la producció de tòfona a la Catalunya Central va a la baixa, es tracta d’un dels territoris on és més preuada pel seu fort component aromàtic. “Potser no té un negre tan intens que la d’altres zones, però l’aroma destaca per sobre de les altres”, exposa Clara Busoms, copropietària de l’empresa d’elaborats amb tòfona Noir et Blanc i que ha estat encarregada de dos dels tastos virtuals de l’edició d’enguany. 



Busoms i el seu home se’n dediquen a la producció i l’elaboració des del 2007. Els seus elaborats posen l’accent en com aquest producte natural és capaç de potenciar el gust de la resta d’ingredients. Segons Busoms, una de les particularitats de la tòfona és que es pot fer servir en molts plats, ja sigui dolç i salat, perquè hi ha “infinitats de possibilitats”. 



De fet, la restauració d’Osona Cuina i de Catalunya l’apliquen en molts plats. El flam d’ou i la ceba caramel·litzada són dos dels productes que elaboren a la seva empresa i que tenen molt bona sortida.


Més notícies de Societat