Les AMPA amb servei propi es defensen contra el nou decret de menjadors de la Generalitat
El decret comportaria l’externalització del servei i un possible augment de preu
El decret comportaria l’externalització del servei i un possible augment de preu
(Foto: AMPA d’Osona).- El passat 5 de Novembre les AMPA d’OSONA que s’autogestionen el servei de menjador i que l’ofereixen als alumnes als seus centres, es van reunir a les instal·lacions de l’Escola Era de Dalt de Tona per coordinar les actuacions vers l’esborrany de Decret de Menjadors escolars que ha donat aconèixer la Generalitat. Les AMPA participants a la iniciativa són: Lloriana (Sant Vicenç de Torelló), Abat Oliba (Sant Hipòlit de Voltregà), Les Escoles (Gurb), Guillem de Montrodon (Vic), El Cabrerès (L’Esquirol), Ma de Déu del Sol del Pont (Roda de Ter) i L’Era de Dalt (Tona)
Segons fonts de les mateixes AMPA, el contingut principal de l’avantprojecte de Decret implica que els menjadors ja no els podrà gestionar directament una AMPA, sinó que haurà de ser el Consell Comarcal, l’Ajuntament o la Direcció del Centre qui ho faci, mitjançant un concurs públic.
Això implica que el servei de cuina ja no es podrà oferir de forma directa i haurà de ser una empresa externa qui el gestioni amb un preu que es fixarà a criteri del Departament d’Ensenyament i que podria representar un augment del cost a la majoria d’escoles.
D’altra banda, el personal actualment contractat per les AMPA passarà a ser personal de les empreses adjudicatàries i això comportarà la pèrdua de molts dels avantatges laborals adquirits. Finalment les AMPA critiquen que això obra la possibilitat a que, a qualsevol centre, el menjar pugui arribar com a càtering (línia freda) des d’una empresa externa.
Les AMPA afectades anuncien diferents accions
Davant d’aquests canvis, les AMPA reunides van consensuar l’ interès en protegir ‘el model de gestió directa i servei propi que es regeix per criteris d’equitat, sostenibilitat, dret fonamental a l’educació i a l’alimentació, i que van més enllà que l’estrictament econòmic’. La gestió directa sense intermediaris, segons les AMPA elimina costos afegits, aporta transparència, negoci als comerços de proximitat, tracte personalitzat del monitoratge, estabilitat laboral i reinversió dels beneficis. A més d’assegurar un preu social el model de preparació del menjar en temps i espai a on es produeix el consum assegura qualitat i sostenibilitat.
Per tot plegat les AMPA anuncien diferents accions comunicatives, jurídiques i polítiques que van enfocades ‘a aturar o bé modificar el Decret i encetar un nou cicle de debat obert amb la comunitat educativa que esdevingui en un nou marc consensuat que reguli, des d’una perspectiva integral, l’espai del migdia i que, en qualsevol cas, contempli el model de servei de menjador de les nostres escoles com a un model possible i desitjable.’