Àgil
Mellow Yellow

Què fer aquest cap de setmana?

La fira Làctium, sortides, exposicions... i molt més!

Lactium torna a Vic com la gran cita del formatge artesà a Catalunya

Els dies 3 i 4 de maig, Vic acollirà la 17a edició de Lactium, consolidant-se com la cita de referència a Catalunya per als amants del formatge artesà. La mostra se celebrarà al Parc Jaume Balmes, un dels espais emblemàtics de la ciutat, que es transformarà en l’escenari d’una proposta transversal, divulgativa i festiva al voltant del formatge. La cita de referència per als incondicionals i amants del formatge reunirà 40 formatgeries artesanes catalanes, la formatgeria convidada, i 13 Amics del Formatge amb propostes complementàries, que configuraran un espai amb 54 empreses i més de 200 formatges per tastar i comprar al tall.

Aquesta oferta es presenta renovada amb 17 nous expositors, 11 noves formatgeries i 6 nous amics del formatge, i també serà aparador d’iniciatives formatgeres d’impacte positiu, com el Segell Llet de Cabres Catalanes o el projecte Ramats de Foc impulsat per la Fundació Pau Costa. En paral·lel, Lactium oferirà propostes festives i divulgatives distribuïdes entre l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts i el Txis Bar que complementen la festa del formatge.

LACTIUM - Regió Mundial de la Gastronomia

Les activitats de Lactium s’emmarquen dins de la iniciativa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que valora la qualitat dels productes locals i el compromís del territori amb la seva cultura culinària.

Aquest reconeixement internacional, impulsat per l’IGCAT (Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme), té com a finalitat posar en valor les cultures alimentàries, fomentar l’educació per a la salut i la sostenibilitat, i destacar el paper de la innovació gastronòmica en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

La cultura i els valors del formatge a l’aula del formatge Bonpreu i Esclat

L’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat serà l’epicentre de Lactium amb una proposta que reunirà 10 activitats centrades en el tast guiat i la divulgació dels valors del formatge artesà presents a Lactium. Un programa on mitjançant el tast, els assistents podran descobrir, conèixer i gaudir de la cultura i els valors del formatge artesà a través del relat de formatgeries, persones, bestiar, paisatges, tipologies i maridatges, com a protagonistes. La programació d’activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat es pot consultar a vicfires.cat i els tiquets per assistir a les activitats es podran comprar al Punt d’Informació de la fira.

Espectacles familiars, música en directe i degustació de formatges

El Txis Arts oferirà una proposta d’activitats transversal i per a tots els públics. Música en directe, espectacles familiars, l’anunci del Millor Formatge Català Lactium 2025 - Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, i el Millor Pastís de Formatge Català 2025. Totes les activitats programades seran d’accés lliure i gratuït.

Per la seva banda, el Txis Bar és l’espai de degustació on el públic podrà tastar i descobrir els formatges presents a Lactium, tallats i servits per poder-los gaudir al mateix Parc Jaume Balmes. Cada fusta tindrà 5 formatges, una confitura de Just For Cheese - Can Bech, unes galetes de cereals i un got de cervesa de Cerveses del Montseny.

Concurs Lactium i Premi al Millor Formatge Català Lactium 2025

Lactium celebrarà la 16a edició del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans - Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que enguany s’ha posat en marxa amb un nou format sota el nom de ‘Lactium On Tour’. Durant el mes d’abril, el concurs s’ha desplegat a deu localitats diferents de Catalunya, amb l’objectiu de fer-lo més inclusiu, transversal i arrelat al territori, reforçant el compromís amb el sector formatger artesà del país. Amb aquesta nova estructura descentralitzada, té com a objectiu estendre l’esperit de Lactium arreu del territori, donar visibilitat als diversos actors de la cadena de valor del formatge artesà i millorar les condicions i l’experiència de tast del jurat, amb entorns adaptats i sessions més acurades. A més, aquest format també facilita la participació de formatgeres i formatgers com a membres del jurat, permetent-los conèixer de prop el funcionament i la transparència del concurs, i afavorint el reconeixement mutu dins el sector.
L’edició d’enguany ha reunit més de 160 formatgers, distribuïts en 13 categories, que representen la diversitat del sector.

Premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium i l’Ajuntament de Vic convoquen la 3a edició del Premi Millor Pastís de Formatge Català amb la finalitat de reconèixer el Millor Pastís de Formatge elaborat a Catalunya per un establiment (pastisseria o restaurant) amb formatge català i artesà entre els seus ingredients.


Quines visites organitza la fundació miquel martí i pol aquest mes de maig?

Redacció.- Aquestes són algunes de les activitats que es duran a terme a la Fundació Miquel Martí i Pol a Roda de Ter.

Visita comentada a la seu de la Fundació i itinerari literari fins a la Blava - Dissabte 3 de maig

Visita comentada per l’exposició permanent de la seu de la Fundació i recorregut fins a la fàbrica La Blava, amb lectura de poemes.

Horari: a 1/4 d’11 i a les 12 h

Amb inscripció prèvia a: fundacio@miquelmartiipolcat/93 850 03 55

Durada: 1 h. Aquesta opció inclou la visita comentada a la Casa Miquel Martí i Pol, actualment sense museïtzar. Preu: 6€ (gratuït per als infants menors de 8 anys i per als Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol). Descompte del 2 x 1 amb el carnet d’Amic d’Espais Escrits i amb el del Voluntariat Lingüístic.

Ruta literària Miquel Martí i Pol - Dissabte 10 de maig

La ruta literària és un itinerari a l’aire lliure que ressegueix indrets relacionats de forma directa amb la figura i obra de Miquel Martí i Pol. El recorregut proposa conèixer els aspectes més rellevants de la biografia de l’autor, els textos més representatius i el context històric de la postguerra i la represa cultural catalana, tot plegat a través d’un diàleg fluid entre el públic assistent i els guies professionals, entre la lectura atenta de textos, la rapsòdia i la reflexió vivencial. Ruta literària de la mà de Marta Aumatell.

Oberta a tothom amb inscripció prèvia a fundacio@miquelmartiipol.cat / 93 850 03 55

Lloc de trobada: plaça Verdaguer de Roda de Ter

Hora: 2/4 d’11 h del matí. Durada: 2h.

Preu: 6 €.

Taller de recitació de poesia a càrrec de l’autor i rapsode Ramon Villegas - Dissabte 17 de maig

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2025, la Fundació Miquel Martí i Pol ofereix un taller de recitació de poesia a càrrec de l’actor i rapsode Ramon Villegas. El taller donarà eines per dir un text en veu alta i ens permetrà conèixer l’obra de Miquel Martí i Pol. No és necessari tenir coneixements previs de recitació ni de lectura en veu alta. Es donaran eines i es vetllarà la comoditat en la participació.

Inscripció a fundacio@miquelmartiipol.cat / 938500355

Hora: A 2/4 d’11 del matí. Durada: hora i mitja.

Lloc: Seu de la Fundació Miquel Martí i Pol.

Preu: 5€. Gratuït per Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol.


Activitats pel pont 1 de maig al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Itinerari geològic: “Les singularitats geològiques del paisatge d’Ulldeter”

Identificació dels elements del relleu i aproximació a la seva formació. La vall del Ter conserva empremtes dels darrers canvis climàtics que juntament amb la diversitat geològica creen elements del paisatge únics.

Aquests determinen que en un lloc hi neixi un curs d'aigua, que hi pugui créixer un bosc o que es formi un prat.

Dia: dijous 1 de maig a les 10:00h. Lloc: aparcament nº 6 de Vallter, Setcases. Activitat recomanada a partir de 10 anys.

“L’ofici d’esquilar o tondre”

Activitat guiada, un petit ramat d’ovelles serà esquilat. Es podrà veure com l’esquilador els treu la llana i com se’n fa després la tria.

Dia: dissabte 3 de maig a les 10h. Lloc: camp de futbol de Vilallonga de Ter.

Taller “Taller de llana”

La jornada consistirà a mostrar i exposar cada una de les eines per processar la llana artesanalment.

Es podrà contemplar, tocar i treballar la llana des del seu inici i bruta, al rentat manual, assecatge, escarmenat i cardat pentinat, filat i acabar amb un taller de drap de llana.

Dia: dissabte 3 de maig a les 16h. Lloc: pista coberta de Vilallonga de Ter.

Itinerari “Un dia amb una pastora d’ovelles”

Es farà un itinerari de 2 km des d’Ogassa fins a la casa on tenen el ramat d’ovelles de llet passant per l’antic recorregut de les vagonetes que traslladaven el carbó de les mines. La ramadera ens ensenyarà el ramat i ens n’explicarà tots els detalls. Hi haurà un tastet de productes làctics.

Dia: diumenge 4 de maig a les 10h. Lloc: Pl. Dolça, Ogassa.

Totes les activitats són gratuïtes i les places són limitades (cal reserva prèvia). Les reserves a parcnatural@alt-ter.org


El Lluçanès acull la segona edició del cicle Païssa, amb sis experiències diferents que uneixen gastronomia, territori i cultura

El Consorci del Lluçanès presenta la segona edició del cicle Païssa, una proposta que combina els elements més destacats del territori i que ofereix experiències que engloben gastronomia local, visites a productors agroalimentaris i espectacles d’arts escèniques. Després de la bona rebuda que va tenir la primera edició, enguany el cicle fa un pas més.

En el marc de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Païssa inclou un esmorzar de forquilla amb productes de proximitat, a més d’una visita a una explotació local i un espectacle d’arts escèniques. Tot això en uns paratges emblemàtics i espectaculars. Aquesta segona edició també incorpora la possibilitat de gaudir de l’activitat en llengua de signes, sol·licitant-ho prèviament a l’organització. A cada sessió, es podrà comprar producte local a les parades habilitades.

Amb la celebració de la primera activitat, que va tenir El Soler de n’Hug i el Canya i Teca com a protagonistes, el cicle afronta els pròxims mesos amb cinc propostes úniques, repartides en diferents municipis del Lluçanès:

Dissabte 10 de maig – Mas Rogers (Sant Bartomeu del Grau)

La Païssa Gastronòmica a Mas Rogers tindrà lloc en una explotació ramadera amb més de 80 anys d’història, on la passió per la pagesia s’ha transmès de generació en generació. L’esmorzar de forquilla anirà a càrrec del Restaurant Cafè del Mig, que cuinarà la carn de vedella de l’explotació i que oferirà unes postres de làctics a partir de la llet de la mateixa granja. Es farà una visita guiada per l’explotació, i la música l’hi posarà Germà Negre, un grup de música folk format a Banyoles l’any 2012.

Dissabte 14 de juny – Formatges de Lluçà (Lluçà)

Abans de Sant Joan, Formatges de Lluçà acollirà Païssa al voltant d’una granja familiar que elabora formatges amb llet crua del seu propi ramat de cabres. El Cafè del Mig tornarà a servir un deliciós esmorzar de forquilla, incorporant també els productes làctics de l’explotació que acull l’activitat. En l’àmbit artístic hi haurà doble ració. Maria Ribera i Santi Careta presentaran una proposta poètica i intimista, i Júlia Miralles Estivill oferirà “Requetemuà”, una peça que homenatja la senzillesa, les dones treballadores i la vida rural.

Dissabte 9 d’agost – Mas Terricabras (Oristà)

En ple mes d’agost, el cicle Païssa fa parada a Mas Terricabras, una explotació familiar agrícola-ramadera de moltes generacions, dedicada al cultiu de cereals, farratges i a la cria de bestiar. L’esmorzar de forquilla serà ofert pel restaurant Cal Trumfo, de La Torre d’Oristà, que prepararà diferents combinacions culinàries amb el blat forment de l’explotació com a gran protagonista. La jornada culminarà amb l’espectacle “Melic d’If Circus” i del taller Teixint Memòries.

Què fer aquest cap de setmana? 2

Dissabte 11 d’octubre – Forn Franquesa (Perafita)

A l’octubre, Païssa serà a Perafita, amb un esmorzar de forquilla de l’Agrobotiga del Lluçanès, un establiment ubicat al centre del poble on es pot degustar i omplir el cistell amb productes del Lluçanès. A més, durant la visita, els participants podran conèixer l’experiència de visitar la comarca amb l’oferta de Ca l’Estamenya. La jornada culminarà amb un concert de Ferran Orriols, cantautor del Lluçanès i membre del grup Nyandú, que presentarà el seu segon treball, “Darrere els horts”.

Més notícies de Societat