Àgil
Mellow Yellow

Taradell celebra les primeres Jornades de patrimoni

Amb actes vinculats a la pagesia, la cultura i la gastronomia més tradicional del nostre país

Amb actes vinculats a la pagesia, la cultura i la gastronomia més tradicional del nostre país





Toni Carrasco (Foto: taradell.com).- Tornar a les tradicions, tornar a la proximitat, tornar al quilòmetre 0 i protegir als nostres pagesos i ramaders. Una qüestió que ha estat potser massa oblidada i que ara amb la pandèmia ha fet sorgir propostes per promocionar-la.



A Taradell ho han tingut clar i aquesta setmana han organitzat les Jornades de Patrimoni.



El dissabte van presentar el pa dels quatre forners taradellencs, el nou Pa de les Eres. Un projecte que va més enllà de Taradell i proposa elaborar un pa compost per un 50% de xeixa, un cereal que aguanta les baixes temperatures de la Plana de Vic i que s’havia conreat amb freqüència pels pagesos de Taradell en el passat, i un 50% de farina blanca.



Aquestes primeres Jornades de Patrimoni van continuar el mateix dissabte a la tarda amb la batuda a pota d’una euga i un cavall, es va fer un paller, va haver-hi la cercavila de gegants i la coral Arpa va interpretar cançons de pagès. També durant tot el dia va haver-hi demostracions d’oficis com torner, escloper, escultor i tallador de fusta, carreter o la cosidora de ganxet.



La festa es completava amb una exposició de fotografies antigues, a Can Brussosa, del procés de segar i batre.



No hi va faltar una taula rodona sobre el paper de la dona a pagès, ni tampoc va mancar un esmorzar de pagès a l’Alzinar de la Roca. Les activitats eren diverses arreu durant tot dissabte com el taller per aprendre a ballar bastons, com fer nines amb bargalló i com reconèixer els diferents cereals de la contrada.



Al vespre als exteriors del centre Costa i Font va tenir lloc un sopar de pagès a base de botifarra o escalivada, vi de la Masia Vila-rasa, postres de músic i el nou Pa de les Eres. I la sempre propera i animada música de taverna, popular i balls de pagès amb Turutut Bonaigua va posar el punt final a una jornada intensa culturalment i gastronòmicament parlant. 


Més notícies de Societat