Una de les millors patates del món
Comença el primer diumenge del Mercat de la patata del Bufet d’Orís
Toni Carrasco (Fotos: Josep M. Costa).- Fa més de 25 anys que a Orís la patata del bufet és la protagonista d’un mercat que dura els quatre diumenges del mes d’octubre. I diumenge passat va tenir lloc, de nou, el primer mercat d’enguany en el bonic emplaçament dels jardins de la Rectoria d’Orís.
La proposta fa anys de Pep Palau va quallar entre els productors de la zona i el mercat de la patata del bufet d’Orís dona sortida a un producte del nostre país i de la nostra terra que encara que la seva aparença física no sigui precisament la patata més bonica del món, sí que és veritat que les seves qualitats organolèptiques no deixen dubte ni als neòfits ni als entesos: és una de les millors patates del món tant en parmentier, com bullida, fregida, al forn o al vapor, amb pell o sense.
Res a veure amb aquelles patates congelades i tallades mil·limètricament anomenades McCain, i que estan per tot arreu vingudes des d’Holanda però d’una empresa que va néixer al Canadà; vaja de km O i a un preu vergonyós.
La patata del bufet és un tubercle de la màxima qualitat i de proximitat evident, molt blanca en el seu interior i de textura suau i cremosa. En bullir-la és una de les poques varietats que no es desfà però té en el seu contra que és poc productiva i producció limitada. I a favor que de qualitat superior a totes les que es troben al mercat.
Està previst vendre al detall unes deu tones, a un preu mitjà d’1,30 euros el quilo. Es ven en bosses de 5 kg o sacs de 25 pels restauradors.