Unió de Pagesos es reuneix amb Bonpreu per posar sobre la taula la situació dels vaquers catalans
La trobada va tenir lloc divendres 6 d'agost per exposar la situació crítica del sector
La trobada va tenir lloc divendres 6 d'agost per exposar la situació crítica del sector
Per acabar amb les pèrdues que fa anys que arrossega el sector lleter i que a Catalunya ha provocat que a dia d’avui només subsisteixin poc més de 400 granges lleteres (al 2000, n’hi havia 1.633), Unió de Pagesos ha iniciat una roda de trobades amb representants de la gran distribució a Catalunya, esgraó de la cadena a qui el sindicat atorga la major responsabilitat que els ramaders del sector boví de llet cobrin des de fa anys per sota del cost de producció.
Així, divendres 6 d’agost, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, el responsable del sector Boví de Llet del sindicat, Marc Xifra, i el membre de l’Executiva de la Llet també del sindicat, Abel Peraire, es van reunir amb el director general de Bonpreu-Esclat, Joan Font, i amb el director d’operacions, Joan Sabartés, per exposar-los la situació crítica del sector i la importància de garantir un tracte just per al productor de llet.
Unió de Pagesos recorda que, segons les dades de l’Observatori del Boví de Llet, el llindar de rendibilitat (és a dir, el preu mitjà a partir del qual un ramader començaria a tenir benefici) és de 37,31 cèntims d’euro/litre (ct€/l) de mitjana, tot i que ascendeix a 39,5 ct€/l per al 85 % de les granges de llet catalanes, mentre que el preu mitjà que percep a dia d’avui el vaquer català és de 33,28 ct€/l; es va compartir el fet que qui actualment està condicionant els preus és la cadena que més quota de mercat té en el sector de la distribució alimentària.
(Foto arxiu: ACN).- Per la seva part, els dirigents del grup Bonpreu-Esclat van compartir que el preu de venda al públic de la llet de marca blanca hauria d’establir-se segons uns paràmetres fixats i reduir desequilibris en la cadena alimentària. En aquest sentit, Unió de Pagesos va traslladar als directors de Bonpreu-Esclat la necessitat de treballar per aconseguir aquest escenari i garantir un tracte just per al productor de llet català, d’acord amb la filosofia de la seva empresa d’apostar pel producte de proximitat; i d’aquesta manera contribuir a garantir la pervivència del sector lleter català i, en conseqüència, a fixar gent al món rural i assegurar una bona gestió territorial.
Unió de Pagesos i Bonpreu també van estar d’acord en què la modificació de la Llei de la cadena alimentària, que al setembre es debatrà al Congrés dels Diputats, hauria de fixar la quota a partir de la qual es pot parlar de posició de domini a la cadena alimentària per detectar i penalitzar males praxis com l’arrossegament de preus a la baixa, o la utilització de determinats productes, com la llet, de producte reclam.