Àgil
Mellow Yellow

Uns emprenadors osonencs posen en marxa una explotació de nabius que produirà 450 quilos i fan visites guiades

Es troba a la finca Castellvilar de Sant Vicenç de Torelló, on també produeixen cafè de forma pionera

Sant Vicenç de Torelló - Una parella d'emprenedors ha posat en marxa una explotació de nabius a una finca de Sant Vicenç de Torelló (Osona), Castellvilar. Enguany, és la tercera collita i preveuen una producció d'uns 450 quilos, el doble de quan van començar. Els nabius es vendran a establiments de la zona. El seu responsable, Joan Girález, explica a l'ACN que és un producte considerat com a "superaliment" amb propietats antiimflamatòries i vitamines que des de fa uns anys s'ha incorporat a la dieta. Juntament amb la seva dona, Eva Prat, també han començat a cultivar cafè de forma pionera al trobar-se fora del tròpic, dos cutius que "es complementen molt bé", segons diuen. La finca ofereix visites guiades per conèixer aquests dos productes.

La finca, que fa 13 hectàrees en total, té unes 1.600 plantes de nabius concentrades en una zona envoltades d'alzines i roures i sota les condicions climàtiques "més idònies". El seu responsable, Joan Girález, explica que el nabiu blau que cultiven no és habitual a Catalunya, on hi ha sobretot nabiu vermell silvestre.

La seva plantació té la particularitat que inclou un sistema hidropònic que els ajuda a controlar tot el procés. Els seus impulsors asseguren que "no coneixen cap més cas a Catalunya" amb aquestes característiques. Segons detallen, "la planta està totalment al bac, amb una bossa de cultiu, on es controlen totes les característiques pròpies del nabiu, amb PH molt àcids". És una producció ecològica amb plantes que poden quedar-se a la bossa amb terra fins a 14 anys.

La plantació té quatre anys, però les produccions estan creixent any rere any. La primera els va donar 200 quilos i enguany confien superar els 450 quilos. "I el punt àlgid de la planta és a partir dels 7 anys o sigui que encara tenim dos anys i mig més", explica. Pel que fa a la maduració, entre que floreix i que es pot collir passen uns tres mesos -ara el juny han començat-. En tenir quatre varietats els permet allargar més la temporada. "És una fruita que madura a poc a poc, és molt fina i amb moltes aromes, que s'ha de cultivar amb una atenció especial", remarca.

Visites guiades i botigues de proximitat

Els nabius es poden comprar directament a la finca. Enguany també han posat en marxa visites guiades perquè el consumidor sàpiga com és el procés i ho vegi en primera persona. "Ens diuen que els agrada molt el paratge, estar aquí al mig del camp, sentir els ocells i menjar la fruita directa de l'arbre", assegura. Bona part de la collita d'enguany es distribuirà a botigues d'alimentació de la zona. Se'l considera un "superaliment" que s'ha posat de moda a la dieta i hi ha molta demanda.

Uns emprenadors osonencs posen en marxa una explotació de nabius que produirà 450 quilos i fan visites guiades 2

Un bon complement per al cultiu de cafè que tenen

La finca es va donar a conèixer l'any passat quan van explicar el seu producte estrella, el cultiu de cafè a aquests mateixos terrenys. Portaven més de 16 anys investigant tot el procés i s'han convertit en la primera producció cafetera en zones no tropicals ni subtropicals, una experiència inèdita a Catalunya i a la península. La divulgació és una de les potes principals del projecte de negoci, que busca atraure tant a professionals del sector cafeter com al públic general."Tenim molta demanda de visites, particulars, escoles i també gent d'altres pïsos com Dinamarca o EUA", afirma el gerent.

Girález fa més de 20 anys que està al sector del cafè i explica que, quan van posar-ho en marxa, ja van incloure també la plantació del nabiu. "Part dels substrats que utilitzem per als nabius, també els fem servir per al cafè", explica. Les podes de les plantes s'utilitzen per regenerar i fer substrats nous per al cafè. Així mateix, les restes de cafè també es reutilitzen per alimentar la terra dels nadius. "Tots dos cultius estan dins la mateixa línia d'acidòfil", afegeix.

La finca és autosuficient energèticament i d'aigua i també inclou un ramat de cabra blanca de Rasquera, una espècie autòctona de Catalunya en perill d'extinció, que els desbrossa els terrenys.

Més notícies de Societat