Vic es converteix en capital de la tòfona amb un nou èxit del TrufforumVic
S’han venut i consumit 35 kg de tòfona fresca i s’han servit 3.000 degustacions
S’han venut i consumit 35 kg de tòfona fresca i s’han servit 3.000 degustacions
Redacció (Foto: Josep M. Costa).- Vic tancava diumenge una nova edició del TrufforumVic, la festa de la tòfona i la gastronomia, que enguany ha ampliat espais i activitats. El Sucre s’ha omplert de públic que ha visitat el mercat de tòfona fresca i productes tofonats i ha participat de les nombroses activitats programades, que han exhaurit les places.
Al Mercat de la Tòfona, els visitants han pogut comprar tòfona fresca de màxima qualitat triada per experts. En total, se n’han venut i consumit més de 35 kg al llarg del cap de setmana. Tot i ser una temporada marcada per la sequera i amb menys producció de tòfona de l’habitual, els productors han portat tòfona de màxima qualitat. Al Mercat hi han participat vuit associacions de tot l’Estat.
Daniel Oliach, director del Trufforum, s’ha mostrat satisfet d’aquesta edició: “Han vingut milers de visitants d’arreu de Catalunya i hem aconseguit apropar la tòfona a la ciutadania i promoure’n el consum”. Ha destacat especialment l’èxit de l’espai de restauració, novetat d’enguany, i que ha servit 3.000 tapes amb tòfona. I també l’èxit de les activitats que, havent ampliat aforament, totes han exhaurit les places. Un altre dels èxits d’aquesta edició han estat les activitats per a professionals. El Congrés Internacional ha batut rècord amb 150 participants.
Pel que fa al 5è Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, hi han participat 20 parelles a la semifinal i 4 a la final. El guanyador ha estat Enric Carbó, de Sant Sadurní d’Anoia. La seva gossa, Maika, ha aconseguit trobar les 4 tòfones amagades en 1 minut i 17 segons.
Premis i reconeixements
Divendres va ser proclamat Ambaixador de la Tòfona el xef Joan Roca i, dissabte, la Tòfona d’Or va ser per a Anna Erra, presidenta del Parlament. I com a novetat, dos premis més: d’una banda, Vins del Llegat i Panadès Alemany va lliurar el Premi al millor restaurador divulgador de la tòfona i els vins catalans a Joan Font, xef dels Estudis de Malla; de l’altra, el premi Inotruf, que va reconèixer la tasca del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.
El TrufforumVic també ha acollit la final de la segona edició del Premi Laumont a la Millor Recepta amb Tòfona Negra. El guanyador ha estat Eduard Llop, d’El Truc d’Agramunt. Els altres finalistes han estat Jorge Muñoz, de La Era de los Nogales, d’Osca, i Pepe Estévez, d’El Invernadero de Rodrigo de la Calle, de Madrid.