Vic viu un Mercat del Ram reinventat

L’edició adaptada al context sanitari ha comptat amb un 20% del públic habitual i ha suposat el retorn de l’activitat firal i cultural a la ciutat

L’edició adaptada al context sanitari ha comptat amb un 20% del públic habitual i ha suposat el retorn de l’activitat firal i cultural a la ciutat





(Foto: Josep M. Costa).- Vic ha acollit un Mercat del Ram reinventat i adaptat a la pandèmia i que ha volgut esdevenir una fira segura en què la majoria de les seves activitats han estat celebrades a l’aire lliure i amb aforaments limitats. 



La renovada edició ha combinat la programació presencial amb els continguts telemàtics i ha comptat amb la incorporació de les noves tecnologies per controlar, mitjançant una aplicació gratuïta, l’aforament i el registre en les diverses activitats programades. 



En dades generals, l’afluència del Mercat del Ram ha suposat el 20% del que ha estat habitual en anys anteriors. Des de l’Ajuntament ho valoren com un èxit de participació i avalen el retorn segur de l’activitat firal i cultural. Cal recordar que el certamen tornava després de dos anys, ja que l’edició de l’any passat no es va poder celebrar.



Espai Gastro&Art, nova proposta



Una de les novetats d’enguany, ha estat l’espai Gastro&Art ubicat al parc Jaume Balmes i que ha comptat amb una setantena d’expositors d’artesania i de gastronomia. 



La nova proposta del renovat Mercat del Ram ha estat seguida per unes 17.000 persones que han pogut passejar per un espai segur i ampli. Tot estava preparat perquè qui entrés al recinte, amb aforament limitat, es posés hidrogel i es controlava el seguiment de totes les mesures. 



A l’Espai Gastro&Art també s’ha pogut gaudir de diversos jocs infantils que s’han complementat al passeig Pep Ventura amb propostes de circ a càrrec de les companyies Vermut i Hotel Locandi. De fet, l’aposta per la cultura ha estat una de les novetats d’aquesta nova edició de la fira.



En aquest sentit, un any i mig després, els gegants i bestiari de la ciutat han pogut tornar a ballar. Ha estat a la plaça Major de Vic, amb unes estrictes mesures sanitàries, i on s’han habilitat 600 cadires. Es tractava del primer acte de la recuperació de la cultura popular a la ciutat. El públic es va aplegar per veure el bestiari infantil, el bou, la Mulassa i els gegants sota el ritme dels grallers. En aquesta ocasió, la Mulassa estrenava un collar nou amb més picarols que van dringar per admiració dels més menuts.



Entre els actes culturals, també s’ha pogut comptar amb un concert de Cobla, que substituïa l’habitual ballada de sardanes a la plaça Major, i amb una diada castellera simbòlica. Aquesta segona va comptar amb un acte simbòlic de desplegament de sis pancartes amb els millors castells dels Sagals d’Osona al so del toc de castells interpretat pels grallers.



6.500 persones passen per la Casa de Pagès



La Casa de Pagès ha tornat a ser un dels espais més exitosos amb aproximadament 6.500 visites. Enguany, però, s’ha reconvertit en un circuit itinerant segur que ha acotat la vida de pagès per remarcar la tradició i l’activitat del sector primari, essencial a la comarca. 



D’entre les quatre propostes que s’hi podien visitar –el camp, l’hort, el graner i l’estable-, ha estat l’estable el preferit pel públic assistent amb la mostra d’animals de pagès. Enguany, però, no hi havia bestiar equí ni aviram a causa d’un virus que afecta ambdues espècies. Per garantir totes les mesures, el concurs de dibuix de la Casa de Pagès s’ha portat a terme als centres educatius de la ciutat. 



Per altra banda, la 54a edició del concurs de Pintura Ràpida s’ha desenvolupat amb total normalitat amb 27 persones inscrites -20 adultes i 7 infantils. Els guanyadors han estat Antonio Darias, Gaspar Bosch i Antoni Mariscal.



El plat del Ram



Un dels esdeveniments híbrids que millor acollida ha tingut ha estat el Plat del Ram. Una nova proposta gastronòmica de set xefs de la ciutat de Vic que han presentat a concurs els plats que, segons els professionals, representen millor aquesta festa de ciutat.



Des del dilluns 22 de març, i durant set dies, s’han pogut gaudir de les receptes proposades per diversos xefs de Vic –a través de l’app Vicfires, el webvicfires.cat i les diverses xarxes socials- i s’han pogut degustar als restaurants de cadascun dels xefs. Serà el proper dissabte, 2 d’abril, quan es conegui el plat més ben valorat.



Elisabet Viladecans-Marsal, la pregonera



La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir el pregó del Mercat del Ram que donava el tret de sortida a la fira. La vigatana catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona, Elisabet Viladecans-Marsal, va pronunciar Ciutats del passat, del present i del futur després que l’any passat s’hagués de cancel·lar el pregó –amb el mateix títol- per la pandèmia.



El pregó va girar entorn les ciutats i la seva evolució. Elisabet Viladecans-Marsal va fer un viatge des de les ciutats del passat –època clàssica i del Renaixement– fins a les noves possibilitats que es presenten en el present per millorar les ciutats del futur, aplicant mesures de sostenibilitat i fent-les saludables.


Més notícies de Societat