Àgil
Mellow Yellow

El Mercat de Vic posa en marxa un cicle gastronòmic que combina cuiners de prestigi amb producte local

L'Ajuntament ja ha renovat el 90% de les llicències dels marxants que caducaven enguany per quinze anys més

Vic - Convertir el Mercat de Vic en un punt de trobada entre gastronomia i producte de proximitat. Aquest és l'objectiu amb què treballa la regidora de Mercats de Vic, Bet Piella, qui ha destacat que el cicle gastronòmic que comença aquest dimarts vol posar en valor la “qualitat i diversitat“ del producte d'Osona en un escenari “privilegiat“. El cicle, -que s'allargarà fins a finals de novembre-, inclou tallers de cuina i tastos protagonitzats per cuiners osonencs i productors locals. La llicència municipal de les 260 parades de marxants del Mercat de Vic caduquen aquest any i el 90% ja les ha renovat per 15 anys més. També hi haurà lloc per a parades noves com una d'embotits, una xurreria o un brocanter.

Els compradors i passavolants del Mercat de Vic s'han trobat aquest dimarts amb un tastet d'embotits i una demostració del xef del Mas Monells, Eduard Aliberch. Es tractava de la primera activitat del cicle gastronòmic que cuiners, productors i Ajuntament ha programat per dinamitzar el Mercat de Vic. Aquells que s'han acostat al set ubicat davant de Viatges Alemany han pogut tastar somalla i llonganissa de Can Colom, Coca de Folgueroles o formatge de la cooperativa Serradet de Barneres.

“Feia temps que demanàvem a l'administració que ens ajudés a dinamitzar i donar una empenta als mercats no sedentaris“, ha explicat Aina Roca, productora del Serradet de Barneres. “Avui en dia els hàbits de consum van canviant i hem de fer atractius els mercats, amb producte de proximitat, del territori i de qualitat“, ha afegit Roca.

Per Eduard Aliberch, el mercat no és només un lloc on es va a comprar, “sinó també un espai viu, on hi ha molt contacte directe amb la gent, amb els productors i on es pot conèixer l'origen de les coses que mengem“. El xef de Mas Monells també a posat en valor que a Osona, el fet d'anar a mercat “és una tradició que connecta molt amb el nostre territori“. “La cuina que fem als nostres restaurants neix d'això“, ha afegit.

L'objectiu de les demostracions i tallers que es proposa en el cicle té en ment sobretot “reivindicar“ el producte local, ha explicat Aliberch. Dimarts les demostracions i els tastos es faran a la plaça Major, mentre que dissabte el cicle es traslladarà a la plaça del Carbó. “Hem escollit llocs de pas perquè la gent s'ho trobi“, ha dit la regidora Piella.

De moment, el cicle no ha programat cap activitat al mercat dels diumenges. Alguns dels cuiners que passaran pel cicle són l'Ignasi de Cal Ignasi de Cantonigròs, en Dani Vives de la Competència o l'Uri Sala del Bart.

A partir d'aquest dissabte també es posarà en marxa un trenet que facilitarà que el públic que vulgui anar al Mercat de Vic pugui aparcar a la zona del Castell d'en Planes i acostar-se amb el trenet fins a la Rambla del Carme.

Un 90% de les parades del mercat ja han renovat la llicència

Aquest setembre finalitza la concessió de les parades dels marxants a tots els mercats de Catalunya. A Vic ja han renovat la concessió per a 15 anys més el 90% dels marxants. De les 260 parades que hi ha, el mercat dels dimarts en té 87, el del dissabte 148 i el del diumenge 18.

El consistori està treballant en l'elaboració d'una nova ordenança que reguli les parades. Per la regidora Bet Piella és important que aquesta ordenança “s'adapti“ a les necessitats dels paradistes i de la clientela actual. Piella ha avançat que hi haurà novetats pel que fa a la llengua d'ús o la sostenibilitat.

Més notícies de Cultura