Rafel Grandio

El sector carni s'uneix per reivindicar la importància del producte en la cuina, l'economia i la cultura

Es faran actes que s'emmarquen en el nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

Vic - El sector carni ha posat en marxa una aliança estratègica per reivindicar la importància de la carn en la gastronomia, l'economia i la cultura catalanes. Es tracta de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (FECIC), l'Associació Empresarial Càrnica (ANAFRIC), l'Associació de Productors de Vacum de Carn de Catalunya (ASOPROVAC) i la Federació Avícola Catalana (FAC). Sota el lema 'La força de la carn', hi ha previst diferents actes de divulgació que s'emmarquen també en el nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025. "Cal reivindicar un producte de primera qualitat", segons el president de la FAC, Joan Anton Rafecas. Cada any, es produeixen a Catalunya més de 2,5 milions de tones de carn.

Tret de sortida de la campanya 'La força de la carn' per donar a conèixer la transversalitat d'un producte estratègic a Catalunya. Segons els impulsors, el lema connecta directament amb la idea de la "força de la terra" (representant els ramats i el producte), la "força de la gent" (la unió de famílies i de moments de convivència) i la 'força del producte' (per la diversitat i riquesa de sabors en les diferents tipologies de carn).

A més a més, subratllen que també és una "força que alimenta" per la seva aportació "essencial de proteïnes d'alt valor biològic, ferro i vitamines del grup B necessaris per a una dieta equilibrada i saludable". I l'altre concepte clau, diuen, és "la força de la nostra cuina", com a element "imprescindible tant en la tradició culinària com en la seva constant innovació".

Per transmetre aquest missatge, es portaran a terme diferents accions divulgatives i de visibilitat, com ara publicitat o patrocinis. També es faran accions informatives que s'aniran desenvolupant en els pròxims mesos. També hi haurà un web amb informació rellevant i materials descarregables pensats perquè es puguin compartir fàcilment a xarxes socials o utilitzar-los en botigues i punts de venda.

La presentació oficial de 'La força de la carn' es farà aquesta tarda a Vic, amb la presència de la Secretària d'Alimentació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Rosa Cubel. En aquest acte de presentació se signarà, de forma simbòlica, un manifest que recull el compromís del col·lectiu.

El moment "oportú" amb la Regió Mundial de la Gastronomia

L'aliança s'inscriu en el nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025 atorgat per l'International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles comunitats que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de les persones, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat, i la innovació gastronòmica. Es una iniciativa de desenvolupament territorial que incentiva la col·laboració entre organismes públics, el sector primari, la indústria alimentària, la restauració, el turisme, la cultura i les institucions educatives.

Aquest reconeixement "ha accelerat" aquesta voluntat d'unir esforços, segons paraules del president de la Federació Avícola Catalana (FAC), Joan Anton Rafecas. En declaracions a l'ACN, ha explicat que "és el moment de promoure i difondre totes les virtuts i qualitats de la carn que es produeix a Catalunya", per ser un producte "d'altíssima qualitat" i que compleix amb totes les normatives europees que es demana. "La carn és un producte necessari per a l'alimentació i cal posar les coses a lloc", afegeix, en referència als posicionaments contraris que, des del seu punt de vista, "han intentat desacreditar-la".

La carn és un producte que, segons ha subratllat Rafecas, està estretament vinculat amb una activitat econòmica, una cultura i també una gastronomia. Per això, ha fet una crida als restauradors i cuiners de primera línia perquè "promoguin també la carn" ja sigui reinventant-lo amb noves receptes o recuperant antics plats per "posar en valor" el producte.

La producció a Catalunya

Catalunya produeix anualment més de dos milions i mig de tones de carn de totes les espècies: porcí, vedella, oví, cabrum, equí, aviram i conill.

Al 2024, la carn més produïda a Catalunya va ser el porcí (amb més de 2 milions de tones), seguida del aviram (amb 367.000 tones), la vedella (143.000 tones), l´oví (12.000 tones) i el conills (5.000 tones). Gairebé totes les carns ( a excepció de l´oví i els conills) van experimentar, comparativament amb la any anterior, petits creixements d'entre el 2 i 3%. La carn de vedella va ser la que mes va créixer amb un 8%.

Les associacions integrants

FECIC es va crear l'any 1978. És el resultat de la unió de diferents associacions empresarials que es dediquen tant al sacrifici d'animals de les espècies bovina, porcina, caprina i equina, com a l'especejament de les seves carns i a la transformació d'aquestes en productes carnis elaborats.

ANAFRIC és una associació que defensa els interessos de les empreses del sector ramader-carni, de manera transversal i plural. Formada per empreses amb activitats molt diverses com la cria de bestiar, engreix, sacrifici, especejament de carns, transformació, emmagatzematge, importació i exportació, entre d’altres.

ASOPROVAC CATALUNYA és una organització professional del sector productor de vacum de carn català. Representa els interessos dels ramaders de boví i treballa per la millora de la sostenibilitat i la competitivitat del sector.

Més notícies de Cultura