Àgil
Mellow Yellow

Èxit rotund a la 16a Fira de la Ratafia de Centelles

La fira consolida el seu èxit amb rècord de ratafies casolanes, activitats molt participades i una gran afluència de visitants

(Fotos: Ajuntament de Centelles).- Centelles ha viscut un cap de setmana intens i ple d’activitats amb motiu de la 16a edició de la Fira de la Ratafia, que s’ha celebrat els dies 7 i 8 de juny. La cita, ja consolidada al calendari festiu del municipi, ha tornat a demostrar la seva força d’atracció amb una gran afluència de públic vingut d’arreu de Catalunya i una programació variada que ha combinat tradició, gastronomia, divulgació i espectacle.

La inauguració oficial va comptar amb la presència de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, que va recórrer l’espai firal juntament amb l’alcalde Josep Paré Aregall i diversos membres del consistori. Tots ells van fer parada a les diferents parades, saludant paradistes i visitants.

Els tallers d’elaboració de ratafia, que són ja un clàssic de la fira, van tornar a omplir-se en totes les sessions, celebrades tant dissabte com diumenge. Enguany, es van complementar amb una sessió formativa diumenge al matí per als qui no van poder accedir als tallers. Altres propostes pràctiques, com les de remeis naturals, repel·lents o esperit de romaní, també van tenir molt bona acollida.

Les activitats divulgatives van tenir com a protagonistes Anna Selga, que dissabte va parlar sobre usos tradicionals de les plantes i elaboració de rams secs, i la cuinera Maria Nicolau, que diumenge va reflexionar sobre la importància de la cuina casolana en la cultura catalana.

Èxit rotund a la 16a Fira de la Ratafia de Centelles 2

Un dels moments més destacats del cap de setmana va ser el concurs de ratafies casolanes, que enguany ha batut rècords amb 84 mostres inscrites. El jurat popular va seleccionar les deu finalistes, que van ser valorades pel jurat oficial format per reconeguts experts del món de la ratafia i la gastronomia. El premi a la millor ratafia va ser per a Pere Jubany Serra, de Santa Maria d’Oló, mentre que Roger Vila Vaquer (l’Ametlla del Vallès) i Kiko Hernández Gallego (l’Esquirol) van completar el podi. El reconeixement a la millor ratafia local va ser per a Martí Codina Fontseca.

Una de les novetats més celebrades va ser la 1a Mostra de Glossa, a càrrec de Cor de Carxofa, amb una actuació viva i participativa sota el títol Oidà! Corrandes són corrandes. L’exposició de plantes, amb visites guiades per Martí Sallés i Núria Puigsasllosas, també va ser molt visitada.

Com és tradició, el dinar popular a la Sagrera i les parades d’artesania i productes alimentaris al Passeig van completar una fira que ja mira cap a la seva propera edició, reafirmant-se com una de les cites imprescindibles de la cultura popular catalana.

Més notícies de Cultura