'El més important és la confiança: nosaltres treballem com si ho féssim per casa nostra'

El Grup Osona 2000 compta amb una llarga experiència dins el món de la construcció, i amb una manera de treballar que els ha fet créixer arreu del ter

El Grup Osona 2000 compta amb una llarga experiència dins el món de la construcció, i amb una manera de treballar que els ha fet créixer arreu del territori





Sara Oliver.- Grup Osona 2000 va néixer una mica abans d’aquest any de canvi de segle, concretament a mitjans del 99. Any amunt any avall, el fet és que és una de les empreses més consolidades al sector gràcies a aquesta llarga i constant trajectòria. Ni la crisi del 2008 els va fer desmembrar-se, al contrari. Van ser capaços de reinventar-se, obrir nous mercats i convertir-la en una oportunitat. Vist en perspectiva, Joaquim Ararà, gerent de l’empresa, explica que haver pogut mantenir l’equip al llarg d’aquests anys és un dels punts forts de Grup Osona 2000. Un equip que ha crescut amb l’empresa, ampliant horitzons però sense perdre mai de vista el seu pilar fonamental: la confiança.



 



Sou una empresa de la comarca però que heu experimentat un gran creixement. Com ha estat aquest procés?



Vam néixer el 1999 i al principi treballàvem molt aquí a la Plana. Amb la crisi tot va començar a baixar, fins que va arribar un punt en què, o reduíem la plantilla, o buscàvem feina a fora. Vam optar per obrir mercat, anant cap a Barcelona i contactant amb interioristes, arquitectes... Vam complementar la feina que no teníem aquí amb la de fora. Quan tot ha millorat, aquests proveïdors han continuat donant-nos feina i hem seguit treballant també a Barcelona, Girona, a les Balears i en alguna casa a l’estranger. El 2013, en plena crisis, vam apostar per incorporar la figura de l’arquitecte tècnic. La gent ens deia que estàvem bojos, però gràcies a això hem accedit a altres tipus de projectes.



 



Així al final vau poder mantenir l’equip...



Sí, vam poder mantenir els treballadors que teníem de tota la vida, que per mi era molt important. Ara és un dels valors afegits que tenim com a empresa. Tenim els nostres operaris des de fa 20 anys, han après a casa i sabem que treballen molt bé.



 



I com heu viscut darrerament la pandèmia?



Només vam parar els 15 dies que ens van tancar. Com que teníem diferents tipus de feines, on no podíem anar a treballar ho vam deixar aparcat i vam començar-ne altres on no havíem d’estar amb ningú.  També amb el confinament la gent teletreballa i s’adona, per exemple, que traient una paret veuria la muntanya. I potser no s’hi havia parat a pensar mai perquè no treballava des de casa. Per això també ens han sortit moltes feines de dins de casa. 



 



Quins són els principals serveis que oferiu?



Una mica de tot. Podem fer el paquet sencer, és a dir, et vols fer una casa i ens cuidem absolutament de tot. Tenim el nostre equip i fem un projecte “claus en mà”. Des de botigues, restaurants, masies, obra nova, reformes... També fem coses més petites com teulades, banys, cuines... Ho toquem una mica tot. Ens dediquem sobretot al client particular, a la vivenda residencial.



 



Per tant, ho gestioneu tot vosaltres?



Si es vol sí, però també tenim clients que  ja venen amb un projecte fet: els han fet uns plànols i volen que els construïm la casa. En canvi hi ha gent que es vol fer una casa i vol que ens cuidem de tot. Doncs també ho fem, tenim els nostres arquitectes i el client no s’ha de preocupar de res. Aquí tothom sol conèixer a gent, però a Barcelona, a les ciutats, no es coneixen ni lampistes, ni pintors... Per això ens demanen que ens cuidem de tot. I cap problema, perquè nosaltres ja tenim l’equip de gent amb  qui portem treballant moltíssims anys. No anem a fer invents, són gent contrastada.



 



Quins canvis hi ha hagut en el món de la construcció els darrers anys?



Hem passat d’una construcció molt bàsica a una construcció molt més eficient en l’àmbit energètic. Ara ens centrem en els aïllaments de parets, de cobertes, façanes, revestiments... Es mira bastant el tema de l’ecologia, també pel que fa als materials.



 



Com treballeu una casa perquè sigui sostenible?



Sobretot a nivell de parets i d’aïllaments de cobertes. També amb les energies renovables, ja sigui amb aerotèrmia, plaques solars fotovoltaiques, geotèrmia... En funció de si se n’apliquen més o menys aconsegueixes un grau d’eficiència determinat. Això ho marca el client, però cada vegada més es treballa en aquesta línia.



 



S’està prioritzant la restauració sobre l’obra nova?



Hi ha de tot. Hi ha gent que busca cases per restaurar al centre perquè vol viure allà però no n’hi ha. Van buscadíssimes i volen a preu d’or. Sí que és cert que s’està rehabilitant molt. Abans molta gent tenia un pis i en comptes de rehabilitar en comprava un altre. Ara hi ha persones que tenen un pis pagat de fa 30 anys i es plantegen reformar-lo, però reformar-lo bé. És aquí on es fan coses maques. No és obra nova, barata i ràpida. Aquest client ho cuida tot més.



 



I a nivell de preus?



Fent un símil automobilístic, tots els cotxes tenen quatre rodes i et portaran, però hi ha diferents preus i prestacions. Amb les cases passa el mateix: pots fer-te una cosa bàsica, bonica i funcional, o millorar fins on vulguis els productes a nivell d’aixetes, rajoles, acabats... Hi ha clients que ens diuen “tinc un pis per reformar i tinc aquests diners”. I a partir d’aquí triem la màxima qualitat amb aquest pressupost. Si no podem posar unes aixetes d’una marca determinada en posarem unes altres que també estan molt bé. En canvi hi ha gent que ho vol tot exactament d’una manera, valgui el que valgui.



 



És una mica la màgia de la construcció, que es pot fer tot...



A vegades et pregunten: “què em costarà reformar un pis de 100 m2?”. Doncs el que vulguis, és de molt mal dir. Et poden dir que ho volen de gamma mitjana, però què és per tu gamma mitjana? És molt relatiu, sempre prefereixo mirar-ho bé, que m’expliquin com els agradaria, i així podem aproximar-nos-hi. Hem fet reformes de pisos de 25 mil euros i altres de 600 mil. El que està clar és que també es poden fer coses maques mirant els preus. Si vas a triar rajoles, n’hi ha de 100€ i n’hi ha de 15€. Hi ha gent que voldrà sí o sí les de 100, però  si no es pot te n’oferiré de 25, que no són de marca, però amb la mateixa qualitat. 



 



Al cap i a la fi està bé deixar-se assessorar per vosaltres, els experts.



Per mi el més important, amb tot a la vida, és treballar des de la confiança. Si jo no tinc confiança en tu, és absurd que treballem junts. Has de confiar en que treballarem com si ho féssim per casa nostra. A l’hora de triar has d’escollir algú que t’inspiri això. És com el tema de les guerres de preus: si demanes 25 pressupostos entres en una subhasta. I ja no estàs valorant ni la qualitat, ni el servei, ni la confiança. Valores només el preu i en pot sortir qualsevol cosa.



 



Precisament en un món amb tanta competència, per què els lectors haurien d’escollir Grup Osona 2000?



Sobretot per la confiança, la serietat i uns bons acabats en mans d’una empresa que té una gent pròpia de fa moltíssims anys. Poden estar 100% segurs que buscarem la millor solució adaptada a cada client. El més rellevant per nosaltres és entendre el que necessita cadascú. Jo no et puc oferir un 4x4 si només has d’anar de Vic a Calldetenes, potser necessitaràs un altre tipus de cotxe. Doncs el mateix amb les cases.



 



En aquest sentit, doneu molta importància a l’estudi previ per entendre les necessitats dels clients, oi?



Ho diem sempre als que tenen molta pressa: preferim començar més tard i perdre el temps que faci falta per definir-ho tot bé, perquè així quan comencem garantim que aquest temps que hem perdut pensant el projecte el recuperarem multiplicat per dos. Quan tot està ben pensat és més àgil.



 



De fet, el vostre creixement ja és un indicador que feu les coses bé...



Jo crec que sí, una cosa porta a l’altra. Si ho fas bé per un arquitecte o interiorista, repetiran. Ens diuen que quan fan projectes amb nosaltres no s’han de preocupar de res. És el que intentem, que tot vagi bé i quan surt un problema buscar la solució.



 



Per què “Grup Osona 2000”?



Com que vam començar a mitjans del 99 ja vam voler posar el canvi de segle. Hem mantingut aquest nom perquè és senyal del que dèiem, que les coses es van fent bé. La gent ens diu “si heu aguantat tots aquests anys és que alguna cosa deveu fer bé”. És com un valor afegit a la feina.



 



També manteniu el nom de la comarca.



Sí, som d’Osona. Molta gent d’aquí treballa a fora, ens trobem cada dia a la carretera: fusters, lampistes... En general estem ben valorats fora d’aquí, i és que a la comarca d’Osona es treballa molt bé.


Més notícies de Entrevistes