L'enderroc de l'antiga fàbrica de Pinsos Casadesús de l'Esquirol posa punt final a dècades de lluita veïnal
La planta, tancada des del 2016, presentava danys estructurals i greus problemes de salubritat
La planta, tancada des del 2016, presentava danys estructurals i greus problemes de salubritat
ACN L'Esquirol.- Després d'anys de lluita, els veïns de l'Esquirol, a Osona, han aconseguit per fi veure a terra l'antiga fàbrica de Pinsos Casadesús. Situada a tocar del centre històric, la planta estava tancada des del 2016, després d'un procés judicial que va donar la raó als veïns que l'havien denunciat pel fort impacte visual que suposava, a més del soroll, les olors i la polseguera. Tot i el seu tancament, ara la fàbrica presentava danys estructurals i greus problemes de salubritat. Per això, l'Ajuntament ha decidit actuar i avançar els 35.000 euros que han costat les obres d'enderroc, ja que la planta estava embargada i pertanyia al banc. "No hi havia cap més remei, era una estructura gairebé més alta que el campanar i la seva existència suposava un problema greu per a la salut dels veïns", ha explicat a l'ACN l'alcalde en funcions, Àlex Montanyà.
Amb la desaparició de la fàbrica, es posa punt final a més de 30 anys de queixes per part dels veïns. La planta va iniciar l'activitat l'any 1986 i, amb els anys, va anar quedant absorbida pel creixement del poble. La seva existència suposava un fort impacte visual, però sobretot soroll, olor i molta polseguera.
L'any 2010, un jutjat contenciós administratiu de Barcelona va donar la raó als veïns i, el 2013, el TSJC va confirmar la sentència: l'Ajuntament havia de fer efectiu el cessament de l'activitat i el desballestament de la fàbrica. A principis de la dècada del 2000, Casadesús produïa entre 20 i 25 tones de pinso cada hora.
Del procés d'enderroc s'hauria d'haver fet càrrec la propietat, però actualment la planta estava embargada i pertanyia al banc. Per això ha estat el consistori qui, de manera subsidiària, ha avançat els 35.000 euros que han costat les obres. Qui acabi comprant el solar o qui hi edifiqui haurà d'abonar l'import a l'Ajuntament de l'Esquirol posteriorment.
Un niu d'òlibes retarda les obres
Si ja de per sí el procés que ha dut els veïns a veure desaparèixer la fàbrica ha estat molt llarg, un últim capítol ha fet demorar encara més les obres de desmantellament de la planta. Quan l'Ajuntament es disposava a tirar a terra la fàbrica, una veïna de la zona els va alertar que havia sentit òlibes i que li semblava que, a l'interior de la planta, hi havia un niu d'aquestes aus.
L'Ajuntament ho va comprovar i, efectivament, va localitzar el niu amb una parella d'òlibes que havien criat. Això ha allargat unes setmanes més el procés d'enderroc, ja que ha calgut esperar que les cries creixessin per poder abandonar el niu. Ara, la parella d'òlibes amb les seves cries estan sent custodiades i es deixaran en llibertat properament.