Recorden la figura del músic, folklorista i pedagog Joaquim Pecanins
Nascut a Prats de Lluçanès va recuperar, entre d’altres, la peça nadalenca Fum, Fum, Fum
Nascut a Prats de Lluçanès va recuperar, entre d’altres, la peça nadalenca Fum, Fum, Fum
(Text i foto: Toni Carrasco). La regidora de Promoció de Prats de Lluçanès, Laura Juvanteny, va presentar el passat divendres a la sala Cal Bach de Prats de Lluçanès, dins els actes de la Festa Major de Sant Vicenç, la xerrada de divulgació i coneixement del músic i folklorista pratenc Joaquim Pecanins i Fàbregas. La conferenciant i professora de música, Glòria Ballús, va fer un repàs dels vincles familiars i personals de Pecanins i també de les seves aportacions a la música catalana en general i a la tradicional en particular i de les singularitats d’aquest músic polièdric.
Nascut a Prats de Lluçanès el 2 de maig del 1883 va morir el 23 de gener del 1948 a Banyoles. Pecanins va dedicar des de la seva infantesa al món de la música bàsicament en àmbits com la direcció coral, la pedagogia i la composició, tot i que part de la seva obra la va signar amb pseudònim, Víctor Eugeni. L’any 1911 es va traslladar a Terrassa on va dirigir diverses corals i orfeons.
L’any 1936 amb l’inici de la guerra civil es va tancar el Conservatori de Terrassa on treballava i es va anar a viure a Banyoles on va morir el 1948, i on els darrers anys de la seva intensa vida musical va exercí de professor de música a la coneguda Acadèmia Abad Bonito. L’any 2003 tant Banyoles com Prats li van dedicar un carrer.
Entre les seves principals aportacions al món musical català destaca la descoberta i publicació a La Veu de Catalunya de la coneguda peça Fum, fum, fum el 27 de juliol del 1904. Una peça recuperada de la tradició oral i que ell va escoltar per primera vegada a Prats.
L’acte va cloure amb l’actuació de la coral Lluçaveus sota el mestratge d’Anna Gorchs i que entre d’altres també va interpretar peces del mestre homenatjat.