‘Volem que la gent vingui a provar la nostra cuina i que se senti com a casa’
El restaurant Casa Vostra ofereix una cuina mediterrània amb 40 anys d’experiència i que ha adquirit tocs culinaris d’arreu del país i el sud d’Europa
El restaurant Casa Vostra ofereix una cuina mediterrània amb 40 anys d’experiència i que ha adquirit tocs culinaris d’arreu del país i el sud d’Europa
David Pallarols (Fotos: David Pallarols).- A finals del 2019, el restaurant Casa Vostra va obrir les portes al Carrer Pla de Balenyà, número 18, de Vic. Durant aquest primer any s’han hagut d’adaptar a una situació complicada, la Covid-19, que, com en molts altres sectors, també està sacsejant el món de la restauració. Ara, després de mesos d’inactivitat a causa del confinament, el restaurant s’ha anat reactivant durant els mesos d’estiu, tot complint amb les mesures de seguretat i d’higiene corresponents.
Casa Vostra es defineix com un restaurant de cuina mediterrània. Ofereixen menús a preus assequibles i ho fan tant per dinars com per sopars. Així doncs, per conèixer millor la seva cuina, les instal·lacions i altres trets característics del restaurant, parlem amb els seus gerents, en Francesc Martínez -que també és xef del restaurant amb més de quaranta anys d’experiència-; i la Margarita Lafont, que porta 20 anys dins del món de l’hostaleria.
Casa Vostra sou un restaurant que vau començar a caminar l’any passat...
Sí. Vam començar l’11 de novembre del 2019 i la veritat és que hem viscut situacions ben mogudes en aquest poc temps. Només obrir, alguns veïns de la zona que ens coneixen des de fa molts anys, ens van exposar que durant els últims anys havien tingut certes problemàtiques amb alguns dels propietaris que havien passat per aquí. No va ser fins que, al cap d’un mes gràcies al boca a boca i una mica de publicitat, el local va deixar de tenir aquesta certa ‘mala reputació’ que havia anat adquirint. Finalment, quan semblava que aquest tema estava solucionat i començàvem a arrencar, va arribar el mes de març i ens vam topar amb plena pandèmia.
Com us va afectar el confinament? El món de la restauració ha estat, i segueix essent, un dels principals afectats... Us vau replantejar tancar?
La veritat és que han estat i segueixen estant uns moments complicats. Com anècdota, el mateix dia que ens van confinar, teníem un sopar programat per a 60 persones. Teníem tots els condiments adquirits i ho vam haver d’embassar per intentar salvar bona part del menjar. Amb la tornada després dels mesos que hem estat tancats a casa, ens vam topar amb un mes de juny molt fluix -de fet se l’ha trobat el sector en general-. Aquest estiu, però, sembla que hem anat revifant el negoci i la gent s’ha anat animant. Ara al setembre ens està costant, ja que és un mes de despeses (escoles, tornades a la feina...), però seguim endavant i amb la il·lusió del primer dia. És cert que ens vam arribar a plantejar de tancar i de fet encara tenim un cert neguit. Ens acompanya aquesta incertesa generalitzada que té tota la societat actualment.
Amb quina experiència prèvia compteu dins del món de la restauració?
Podem dir que som uns rodamons. Vam tenir el nostre inici a Vic, però des del 2005 hem passat per molts restaurants en diferents indrets del territori i també d’altres països. Hem estat a la Cerdanya, Figueres, Màlaga, Vitòria i ciutats europees com Milà i Lió. En Cesc porta més de 40 anys als fogons. En tornar a Vic i abans d’obrir aquest últim negoci, ell treballava al Grup Ca la Teresona. En el meu cas [Margarita], vaig endinsar-me del tot dins del món de l’hostaleria l’any 1999, ja fa vint anys.
Us definiu com un restaurant de ‘cuina mediterrània’...
En Cesc és un enamorat dels productes de temporada i li agrada molt jugar-hi. Al restaurant hi pots trobar des d’una cuina clàssica fins a uns plats que sobresurten de la norma. Per exemple, aquest estiu hem triomfat amb la síndria a la brasa amb rulo de cabra caramel·litzat; i també amb el tataki de tonyina o amb els xampinyons farcits de gamba. Fem cuina mediterrània des de la típica cuina de l’àvia fins a la cuina més moderna. Estem sempre innovant.
Heu adquirit plats i estil de cuina d’altres països com França i Itàlia?
Ens hem emportat plats i també n’hi hem portat. Tot i que no tenim gaires postres, per exemple, fem un tiramisú molt especial o una pannacotta molt bona. També hem après a treballar molt bé la pasta. Són alguns exemples de menjars que ens hem emportat d’Itàlia. En Cesc té la mà trencada amb les sales. De fet, al restaurant de Lió el van fer primer xef en salses.
Quins són els plats ‘estrella’?
És molt complicat decantar-se només per un. En general som uns enamorats de l’arròs. El treballem molt bé. També ho fem amb la carn. Justament per això vam anar a Vitòria, perquè allà hi tenen la mà trencada. La veritat és que la nostra cuina ho toca tot i no tenim aquell plat específic que considerem el millor de tots. A tot arreu on hem anat, fins que en Cesc no l’han fet primer xef del restaurant, no hem marxat. Fins que no es domina del tot, no es deixa estar: s’ha d’arribar fins al final. El que ha de quedar clar, és que a la nostra cuina no es fan barreges de qualsevol manera. Durant uns anys semblava que la cuina s’havia convertit en allò que se’n diu ‘a veure qui la fa més grossa’. Els anys d’experiència de la nostra cuina ens permeten ser capaços de fer les barreges molt ben pensades i no de qualsevol manera.
De quins menús o cartes disposeu? Feu només dinars o també sopars?
Tenim el menú del dia, el menú de cap de setmana, la carta... Normalment, però, la gent sol agafar més el menú, ja que aquest inclou part de la carta. Els dijous per exemple, a més del menú, també hi afegim sardina a la brasa o paella. Després del confinament ens dediquem exclusivament a fer dinars. De sopars només en fem els divendres i dissabtes. Ara mateix, els dies entre setmana, si no hi ha una reserva de més de vuit persones, no obrim als vespres. D’altra banda, recordem que amb la tornada de la temporada esportiva, per als més futbolers, els dies en què juga el Barça sempre obrirem, jugui un dimarts o jugui un diumenge.
També feu sopars d’empresa. És complicat fer aquests esdeveniments amb la situació actual?
En cas que el grup sigui més gran de deu persones, tenim un local prou gran per dividir en grupets més reduïts. Està clar que la clàssica imatge d’una taula allargada amb tota la gent no serà possible fins que això passi.
I també oferiu música en directe...
Sí. És una novetat. De moment ho fem un divendres al mes. La idea és acompanyar el sopar amb un concert. No hi ha l’obligatorietat de sopar el menú de cap de setmana, però sí que el local es distribueix en dues zones.: una per als que fan el menú i l’altra per als que volen venir a prendre alguna cosa de beure, o bé, menjar un entrepà per sopar.
Últimament la gent mira molt el tema de la butxaca? Quins preus oferiu?
Els nostres preus són de 12,90?euros el menú d’entre setmana i de 19,90 euros el del cap de setmana.
De quin aforament i mesures de seguretat disposeu?
Com anècdota, cada dia ens vénen a dinar metges/es i infermers/es de la mútua. Ells ens van aconsellar que tota la desinfecció (taules, cadires, lavabos...) ho féssim amb lleixiu diluït amb aigua. Els lavabos els netegem tantes vegades al dia que en perdem el recompte. Disposem de gel hidroalcohòlic, renovem l’aire i mantenim la porta oberta -també en disposem d’una segona que dóna a un cel obert-. El local és molt espaiós, amb un sostre molt alt, i mai queda tancat. Estem sempre al cas.
Si no hi hagués Covid-19, parlaríem d’un aforament màxim de 160 persones. Amb la situació actual, procurem no passar mai de les 50, o sigui, menys de la meitat. Procurem evitar que la gent s’assegui en aquells extrems de les taules que donen més a prop de les altres per assegurar la distància de seguretat. Recordem que, sí o sí, per menjar t’has de treure la mascareta i el local ens ajuda que quan això passa puguem mantenir la seguretat.
Per què ‘Casa Vostra’?
Nosaltres volem que la gent se senti com si estiguessin a casa seva. Volem que la gent vingui a provar-ho. Disposem de molt bona cuina i molts clients que han vingut, hi han tornat, i no només de la ciutat sinó d’altres municipis de Catalunya. A més, amb l’afegit de la Covid-19, volem generar seguretat i que la gent gaudeixi de l’estada sense por, com si estigués a casa seva.